Hírek

25 év Cry Free2021. január 31., 23:40

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute
Nem telhet el január úgy, hogy ne emlékeznénk meg a Cry Free megalakulásának aktuális évfordulójáról, és különösen így van ez akkor, amikor a 25. esztendőről van szó! Bizony, bármilyen hihetetlen, a magyar Deep Purple Cover Band a napokban elérkezett negyed évszázados jubileumához.

Aki ismeri a zenekart -és szerencsére mostanra már sokan vagytok így - pontosan tudja, hogy egy ilyen évfordulót hatalmas koncerttel ünnepelne meg a CF tagság, mégpedig egy arra méltó, komoly helyszínen, ahogy tette ezt a 10., 15. és a 20. jubileum alkalmával is a Wigwam/Club 202 színpadán a jelenlegi és a régi tagság muzsikusaival és sztárvendégekkel. Azóta sajnos már a legendás Fehérvári úti rockmulató is az enyészeté lett, de még szomorúbb hír, ami mindannyiunkat nyomaszt, hogy kb. egy évvel ezelőtt az egész rockszakma és vele együtt a teljes szórakoztatóipar lehúzhatta a rolót világszerte, ki tudja, mennyi időre. Így egyelőre a negyedszázados Cry Free ünnep megrendezésére sem kerülhet sor, és még tervezgetni sem lehet, hogy mikor is pótolhatnánk.
Jelenleg csak az emlékeinkből élhetünk tehát, de egy 25 éves születésnapon van is mire visszatekinteni.

Az 1996 januárjában alakult zenekarban kiváló muzsikusok sokasága fordult meg. A dobok mögé Nagygyörgy Gábor, Blaskó György és Tatai Tamás után Kaminszki Szergej ült be bő 3 évvel ezelőtt, velük ritmusszekcióban pedig Vermes Márk, Kecskeméti Csaba és Tóth Csaba "Totya" basszusgitárosok alapoztak együtt. A billentyűk mögött eleinte az énekes Atkát, majd Tóth Attilát, Soulavy Gábort, Nagy "Sonka Úr" Attilát és egy teljes évtizede már Soós "Dezsi" Norbertet láthatjátok. A gitáros poszton volt a legnagyobb sürgés-forgás, de számos óriási tehetség is itt bontogatta szárnyait. Időrendben Solymári Róbert, Nagy István, Kállai János (ma Zanzibár), Lee Olivér, Nagy Dénes (ma Deák Bill Blues Band) és Fülöp Tibor után lépett a csapatba lassan 3 éve Bognár Csaba. A mikrofon mögött mindvégig Scholtz Attila állt. A háttérből is segítette munkánkat pár lelkes barátunk, közülük Kovács Géza, Kiss Imre és Nagy Beáta nevét emelnénk ki, de mindenkinek óriási köszönet jár, aki valaha is fáradozott a sikerünkért. Meg kell említenünk hazánk nemzetközi koncertszervezésének két jelentős alakját is, akiknek rengeteget köszönhetünk: Gomilko Bogdán és Kosinszky Gábor szervezőket.

A negyed évszázad során a Cry Free közel 600 koncertet adott Európa 8 országában (Ázsiába is eljutva), többségüket természetesen hazánkban. A koncerthelyszínek a kis pincekluboktól a Papp László Sportarénáig terjedtek, ennek megfelelően a közönség létszáma is széles skálán mozgott az 1 főtől a 9000-ig. Néhány kiemelt helyszín: Művészetek Palotája, A38, Petőfi Csarnok, Sziget Fesztivál, Harley-Davidson Fesztivál, Gastroblues Fesztivál, Ice Hall (Szentpétervár) és Krokus City Hall (Moszkva).

A két és fél évtized alatt számos hazai kiválóság tisztelt meg bennünket a színpadon vendégszereplésével. Álljon itt néhány név most a teljesség igénye nélkül: Szekeres Tamás (Omega), Gömöry Zsolt (Edda), Török Ádám (Mini), Závodi János (Piramis)... Amire pedig igazán büszkék vagyunk és nemzetközileg is kiemelkedő eredmény, hogy a világ rock történelmének legnagyobb alakjai közül is jó néhány igazi ikon osztotta meg velünk a színpadot rendszeresen. A Hammond orgona két (sajnos már néhai) óriása, Jon Lord (Deep Purple) és Ken Hensley (Uriah Heep) összesen 20 koncertet játszott velünk, de felléptünk együtt Ian Paice (Deep Purple) és Bobby Rondinelli (Rainbow, Black Sabbath) dobosokkal, valamint Nick Simper (Deep Purple) basszusgitárossal is, akinek osztrák zenekarában (Nasty Habits) szintén Atka énekel, idestova 5 éve.

Bár a Cry Free műfaját tekintve emlékzenekar (valahol a cover és a tribute határán), nyilván felmerült a saját dalok írásának gondolata is. A 25 év során háromszor is belefogtunk komolyabban a zeneszerzés izgalmas feladatába, és bár minden alkalommal ígéretesnek tűnt a belőlünk fakadó muzsika, a Deep Purple Cover Band útja nem ez. Jelenleg készül már CF tagok részvételével saját zenés produkció is, de a Cry Free megmarad a "magyar Deep Purple" zászló alatt. A tribute bandák többségével ellentétben azonban éveken át adtunk ki CD-ket és DVD-ket, összesen 9 különböző anyagot; ezek ma már nem elérhetőek. Rendelkezésre áll viszont youtube csatornánkon több száz video, amelyek közül most hadd ajánljuk figyelmetekbe a jubileumi koncertek filmjeit. Reméljük, hogy mihamarabb sor kerülhet a "Cry Free 25" nagykoncertre is, élőben, hús-vér emberekként színpadra állva, hús-vér közönség előtt, észveszejtő hangerővel. Már nagyon várjuk, hogy megkezdhessük veletek a második 25 évünket!