Biográfia

Cry Free - A Deep Purple kedvenc emlékzenekara

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute

A fenti titulusnak két olvasata is van. Egyrészt jelenti azt, hogy a Cry Free a Deep Purple rajongói körében igazi kedvencnek számít, hiszen 18 éves fennállása során neve gyakorlatilag összeforrt ihletője nevével. A Cry Free magyarországi pozíciójáról árulkodik, hogy az elmúlt bő másfél évtizedben senki más nem szánta rá magát hazánkban, hogy Deep Purple tribute produkcióval rukkoljon elő. Az annál népesebb külföldi mezőnynek is egyértelműen az élén jár a kompromisszummentes magyar csapat, akik 2001 óta turnéznak a határokon túl is. 13 éves nemzetközi karrierjük során Európa 8 országába, sőt még az ázsiai kontinensre is eljuttatták a világ egyik legautentikusabb Deep Purple emlékműsorát, amely eredeti felállásban, eredeti hangszerekkel (köztük a DP védjegynek számító 50 éves és 200 kilós Hammond orgonával), illetve az eredetiekhez megszólalásig hasonlító énekhangokon csendül fel.

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute

"A Deep Purple kedvenc emlékzenekara" titulus másik olvasata még izgalmasabb: arra a szenzációs tényre utal, hogy az eredeti Deep Purple együttes tagjai is legszívesebben a Cry Free segítségét kérik, ha szólókoncertjeik alkalmával kísérőzenekarra van szükségük. A legjobb példa erre Jon Lord ex-Purple billentyűs, aki a közelmúltban bekövetkezett haláláig rendszeresen a Cry Free zenekarral turnézott világszerte. A műsorban szerepelt minden idők első rockegyüttest és szimfonikus zenekart egyesítő műve, a Concerto for Group and Orchestra is, melyet 1969-ben a Deep Purple tagjai és a Royal Philharmonic Orchestra vittek színpadra, majd 40 évvel később, a DP helyén Jon Lord mellett felsorakozva -és a világ legjobb szimfonikus zenekaraival "párbajozva" -a Cry Free tagjai.

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute

De az egyetlen eredeti Deep Purple tag, Ian Paice, aki ma is a legendás csapatot erősíti, szintén a magyar emlékzenekarral lépett színpadra, amikor hazánkban járt népszerű dobklinika műsorával. Az alapító-basszusgitáros Nick Simper pedig a Cry Free meghívását fogadta el nagy örömmel, és szerepelt a csapat budapesti koncertjén 2010 májusában. A következő két évben koncepciója határait kissé kitolva három koncert erejéig Ken Hensley-vel (ex-Uriah Heep) is fellépett a zenekar, a Deep Purple műsorba építve egy Uriah Heep blokkot is, melyet a nagymúltú billentyűs-zeneszerzővel adtak elő a srácok. Nemrégiben pedig Bobby Rondinelli dobos (Rainbow, Black Sabbath…) választotta zenekarául a Cry Free-t dobbemutatóval egybekötött koncertjéhez. Ezen együttműködések száma és minősége teljesen egyedülálló a tribute világban, és sokat elárul a produkció színvonaláról. A legjobb ajánló mégis az "igazi" Deep Purple tagjainak saját véleménye követőikről, melyből idézünk pár gondolatot itt:

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute

Ian Paice a Cry Free felkonferálásakor: "Ezt imádni fogjátok, mert ezek a srácok jók!"

Jon Lord az első közös próba után, Budapesten: "Volt már olyan koncertem, ami nem szólalt meg olyan jól, mint ez a próba."

Jon Lord Pozsonyban (miután szlovák kísérőzenekaráról kiderült, nem tud megbirkózni a különleges zenei kihívással, így utolsó pillanatban a CF utazott ki segítségére): "Köszönöm, hogy megmentettétek a koncertemet!"

Nick Simper a budapesti koncert után: "A Cry Free a Deep Purple-höz legközelebb álló dolog a világon."

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute

Jon Lord a győri koncert alkalmával: "Kevés jobb muzsikussal dolgoztam együtt karrierem során, mint ti, srácok."

Ken Hensley egy interjúban: "Ezek a srácok nagyon jól, szenvedéllyel játszanak, érezni az erőt abban, amit csinálnak. Könnyű velük dolgozni, mert komolyan veszik a feladatokat."

Bobby Rondinelli a közös szerepléskor: "Nagyszerű éneklés, nagyszerű hangszeres játék és kiváló felkészültség"

A zenekar története...

A zenekar története

A tribute bandaként működő, azaz kizárólag Deep Purple nótákat játszó zenekar ötlete 1993-ból származik, de a megvalósulásra '96 januárjáig kellett várni, amikor is Cry Free néven megalakult a magyar Deep Purple Cover Band. A névadó a Purple legendás In Rock lemezére tervezett, és annak 25 éves jubileumi kiadásán meg is található, azonos című dala volt.

A csapat zenei koncepciója -a kezdetektől fogva- a kellő tisztelettel és zenei alázattal megközelített, minél hitelesebb reprodukció, fenntartva az egyéni átdolgozás lehetőségét, ahol lehet és érdemes. Igen nagy szerephez jut a koncerteken az improvizáció is, csakúgy, mint az ihlető Deep Purple esetében. A repertoár a nagy klasszikusokon kívül számos érdekességet is tartalmaz, és a zenekar teljes -56 éves- munkásságából válogat. A Cry Free birtokában lévő terjedelmes zeneanyag lehetővé teszi, hogy a csapat különféle konceptestekkel állítson emléket a Purple különböző korszakainak. A legnagyobb slágerek többféle verzióban is felcsendülnek a bulikon.

Bár a Cry Free már első másfél éve alatt is az akkori idők élvonalbeli klubjaiban (Riff-Rööff, Bahnhof...) adott koncerteket, érezhető volt, hogy sokkal több rejlik benne. A kezdeti időszak tapasztalatai alapján elkezdődhetett egy letisztulási folyamat, melynek során a csapat rátalált saját útjára a fővárosi (majd vidéki, később határontúli) rockéletben. Egyértelműen bizonyítást nyert a Deep Purple Cover Band létjogosultsága, és megfogalmazódott a cél, a kompromisszumot nem ismerő tribute produkció elérése.

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute

Nagy előrelépést jelentett ebben, amikor 1997 augusztusában az alapító Scholtz Attila énekes és Vermes Márk basszusgitáros által képviselt zenekarhoz csatlakozott Nagy István gitáros. István a Sziget '97 fesztiválon debütált, tökéletesen prezentálva a műsort, melyet 3 hét alatt sajátított el, egy az egyben előidézve a klasszikus nóták szólóit is.

A következő fontos időpont a Cry Free életében 1998 októbere, amikor a zenekar tovább erősödött Blaskó György dobossal és Soulavy Gábor orgonistával. A Pearl dobok Ian Paice legendás témáival, és a Hammond XB-1 a Jon Lord-fanatikus billentyűs kezei alatt, teljessé tették a "Purple-soundot". Az új csapat a szombathelyi Lord együttes előtt mutatkozott be. Ez volt az a felállás, amely már szakmabeliek és rajongók egybehangzó véleménye szerint is a Deep Purple-lel foglalkozó csapatok élére emelte a Cry Free-t.

2000 nyarán Vermes Márk és Nagy István úgy döntöttek, hogy felhagynak a zenéléssel. Az egyik megüresedett pozícióba számos gitárverseny és tehetségkutató győztese, Kállai János érkezett, aki ma a K3 együttesben játssza saját zenéjét világszínvonalon, nem ritkán olyan világsztárok társaságában, mint Jordan Rudess (Dream Theater). A másik helyet Kecskeméti Csaba, az Ankou basszusgitárosa töltötte be. Csabi a Fender hangzással és precíz játékával a Cry Free addigi legerősebb ritmusszekciójához járult hozzá, Jani pedig izgalmas, spontán és virtuóz gitározásával az improvizációs vonalat erősítette, megőrizve a "Cry Free-hagyományt" is, mely szerint a klasszikus szólókat eredeti valójukban kell előidézni.

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute

Ez a csapat Scholtz Attila énekessel, aki Ian Gillan hangterjedelmével és hasonló karakterrel rendelkezik, külsőre pedig -még Roger Glover DP basszer szerint is- Glenn Hughes-ra emlékeztet, már képes volt bármely Deep Purple nóta tökéletes reprodukálására, és a zenekar iránt érzett rajongásából adódóan, annak őszinte örömmel történő, hiteles előadására, és így a Purple magyarországi koncertjei közötti "hosszú" években a rajongók hiányérzetének csökkentésére.

A Blaskó-Kállai-Kecskeméti-Scholtz-Soulavy felállás több mint 6 éven -és mintegy 200 koncerten- keresztül terjesztette a Purple-igét megalkuvások, pihenők és tagcserék nélkül. Az egységet elsőként a külföldre költöző Soulavy Gábor bontotta meg 2006 végén, aki 8 év közös munka után távozott. Őt követte 2008. márciusában Kállai János szintén 8 év után, majd augusztusban Blaskó György 10 év együttműködést követően. A folyamatosan maximális energiabefektetést igénylő és kompromisszumot nem ismerő Cry Free "misszióba" belefáradt muzsikusok ennyi év után már nem tudtak teljes lelkesedéssel részt venni a zenekar munkájában, ezért a váltás elkerülhetetlen volt. Még akkor is így volt ez, ha ez a felállás hosszú éveken keresztül igazán ütős egységet tudott alkotni, erőteljesen megalapozva a produkciót azokhoz a későbbi szenzációs sikerekhez, amelyek előjelei már kezdtek mutatkozni.

A "vérfrissítésen" átesett csapatban a két "öreg róka" -Atka és Csabi- mellett Nagy "Sonka úr" Attila billentyűs, Lee Olivér gitáros és Tatai Tamás dobos folytatta a munkát. Sonkati évekkel korábban már egy Fireball elnevezésű, elsősorban Deep Purple-t játszó csapatban is bizonyította, hogy tudja, mi fán terem a Hammond orgona. Oli, aki évekig Kállai Jani tanítványa is volt, fiatal kora ellenére hamar a gitárosok élvonalába került, amit mi sem bizonyít jobban, mint az a tény, hogy 2010-ben megnyerte az Év Legjobb Új Gitárosa díjat, majd a milliós nézettségű Megasztár c. tévéműsor gyakori fellépője lett. A csapat új dobosa, Tomi, aki 15 éven át volt tagja az ország legelhivatottabb Led Zeppelin tribute bandájának, a Zep Session-nek, a gyökereihez tért vissza, amikor csatlakozott a Deep Purple Cover Band-hez, ui. ez a zene inspirálta annak idején arra, hogy dobverőket ragadjon. Azt azonban nem is sejthette persze, hogy egy éven belül Jon Lord Concerto for Group and Orchestra c. művét, azt a lemezanyagot, ami annak idején elindította a pályán, magával a zeneszerzővel közösen fogja előadni Európa színpadain.

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute

A következő változást a zenekar tagságában 2010 novembere hozta el, amikor közel 4 év Cry Free tagság után Nagy Attila jutott arra a döntésre, amire 10 évvel korábban a Vermes Márk/Nagy István páros, miszerint nem tudja tovább folytatni azt a kihívásokkal teli kettős életet, amelyben a civil munka és család ütközik a rock 'n roll életformával, és a privát szférát teszi próbára a rendszeres próbálás és koncertezés. Az ő helyére az a Soós Norbert érkezett, aki viszont az életét tette fel a rockzenére, és aki óriási lelkesedésén felül egy páratlan hangszerparkot is hozott a a produkcióba. A legendás Hammond C3 orgonával és a hozzá való klasszikus forgótárcsás Leslie 760 erősítőkkel (melyből kettő is van a tulajdonában), valamint a szintén kultikus Fender Rhodes elektromos zongorával (Jon Lord komplett 70-es évekbeli felszerelése) megérkezett az utolsó hiányzó láncszem is a Deep Purple Cover Band hangzásvilágába és színpadképébe.

A 2013-as év újabb átalakulásokat hozott, amikor tavasszal a saját útján meginduló Lee Olivért váltotta a szintén nagyon fiatal és hasonlóan kiemelkedő tehetségű Nagy Dénes, majd ősszel a zenekar nagy "öregje", Kecskeméti Csaba hozta meg régóta érlelődő döntését, mely szerint 13 év után nem folytatja a "Purple missziót". Helyére a régi CF barát, Tóth Csaba érkezett, aki az elmúlt 10 évben több ízben is fellépett a csapattal helyettesként vagy vendégként. Totya állandó szereplője a hazai blues-rock szcéna felső berkeinek, rendszeresen lép színpadra Török Ádámmal, Závodi Janóval, Fischer Lászlóval és Balázs Fecóval.

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute

A Cry Free pályafutása során megfordult a fővárosi és vidéki rock klubok többségében, illetve számos nívós fesztiválon is. Nagy áttörést jelentett, amikor Budapest legnagyobb zenés szórakozóhelye, a Wigwam Rock Klub 2001 márciusában műsorára tűzte a Deep Purple Cover Band koncertjét. A sikeres bemutatkozást követően rendszeresen érkeznek a klub részéről az önálló fellépésekre szóló meghívások. A csapat 2002-től állandó házigazda-zenekara volt a Wigwam díjkiosztó show-jának, az Arany Nyíl Gálának, ahol maguk is több ízben részesültek jelölésekben. 2002-ben Soulavy Gábor az "Év Billentyűse", 2003-ban Scholtz Attila az "Év Énekese" díjban részesült, és azóta is többször jelölték. Számos egyéb nyári programja mellett az elmúlt években a Cry Free az Alsóörsi Harley-Davidson Találkozó rendszeres fellépőjeként is szerepelt, olyan zenekarok és előadók társaságában, mint a Motörhead, a Steppenwolf és Gary Moore, de gyakran megfordul olyan rendezvényeken is, mint a Sziget Fesztivál, a paksi Gastroblues vagy a Siroki motorostalálkozó, hogy csak néhányat említsünk.

2004. október 19-én a LiveSound Productions felkérésére egy fellépéssorozat első állomásaként a nagy múltra visszatekintő klasszikus rock csapat, a Nazareth vendége volt a Cry Free a Petőfi Csarnokban. A skót veteránokat annyira lenyűgözte a magyar Purple tribute, hogy az énekes, Dan McCafferty, a színpadról is gratulált a srácoknak. A folytatásra 2006. március 5-éig kellett várni, amikor is az A-38 hajón a német rocklegenda U.D.O. (ex-Accept) előtt forrósította a hangulatot a Cry Free. Ez a nyilvánvaló stíluskülönbség ellenére olyan jól sikerült, hogy a német turnémenedzser szükségét érezte a műsor idő előtti spontán félbeszakításának. 2007-ben pedig a Uriah Heep Ken Hensley-je előtt muzsikáltak a fiúk, a közönség szimpátiáját oly mértékben elnyerve, hogy az előzenekari státusz ellenére a számok között rendszeresen hangos "CRY FREE, CRY FREE!" kórusok csendültek fel. Később az est folyamán Scholtz Attila énekest felkérte Hensley mester csapata, hogy a Heep-klasszikus Easy Livin'-ben csatlakozzon egy versszak erejéig. Az első közös koncert után 5 évvel újra találkozott a Nazareth és a Cry Free, mely alkalommal a basszusgitáros Pete Agnew érezte úgy, hogy fel kell hívnia mobiltelefonján DP-s kollegáját, Roger Glovert, hogy "belemutasson" a magyar tribute műsorába.

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute

A Deep Purple Cover Band 15 éves tevékenysége alatt színpadra lépett -önálló koncertjei mellett- a népszerű hazai blues és rock előadók illetve zenekarok többségével is. Néhány név a teljesség igénye nélkül: Török Ádám és a Mini, Deák Bill Gyula, Takáts Tamás, Szekeres Tamás, Pokolgép, Ossian, Kalapács, Tankcsapda, P. Mobil, TRB, Edda, Bikini, Republic stb.

A Cry Free tagjai magánjelleggel is, de hivatalos szervezésben is számos alkalommal találkoztak, beszélgettek és bulizgattak a Deep Purple jelenlegi és egykori tagjaival, akik biztosították őket támogatásukról. Ennek 2008-ban mindenki által látható és hallható bizonyságát is adták, amikor az ő 40 éves fennállásukat ünneplő magyar Deep Purple tribute budapesti nagykoncertjére egy videóüzenetet küldtek, melyben üdvözölték a bandát és közönségét, illetve megköszönték a Cry Free támogatását. A srácok koncertjük közben egy hatalmas kivetítőn lejátszották a felvételt a közönségnek, akik döbbenten figyelték, hogy a Deep Purple Cover Band koncertjén az "igazi" Deep Purple köszönti őket. Az igazán megdöbbentő együttműködések sora azonban csak egy évvel később kezdődött, amikor az ex-Purple billentyűs Jon Lord a Cry Free-t kérte fel, hogy legendás Concerto for Group and Orchestra c. szimfonikus rock művének kelet-európai premierjén kísérjék őt, ahogy az 1969-es ősbemutató alkalmával Ritchie Blackmore-ék tették. A következő években egy igazán gyümölcsöző kapcsolat és egyre mélyülő barátság alakult ki ennek nyomán, és a Mester -2012 nyarán bekövetkezett haláláig -magyar kísérőzenekarával összesen 14 koncertet adott Közép-Európától egészen Ázsiáig. A második közös oroszországi turnéról izgalmas videónaplót is készített a Cry Free, melyet az internetes feltöltést követő pár hétben többezren néztek meg világszerte, és népszerűsége azóta is töretlen.

A szenzációs együttműködés persze jó ajánlólevél is volt, így 2010 folyamán további két Deep Purple taggal (Ian Paice dobos és Nick Simper basszusgitáros) is színpadra léphetett a Cry Free, sőt kuriózumként három koncert erejéig egy kis kirándulást tehettek a Uriah Heep világába is, amikor annak a Ken Hensley-nek lettek a kísérőzenekara, akivel négy évvel korábban még csak előzenekarként szerepeltek. A Cry Free 20. hasonló sztárszereplésére pedig 2013 áprilisában került sor, amikor Bobby Rondinelli dobossal (Rainbow, Black Sabbath, Scorpions...) állhattak egy színpadon. Mind a négy még élő rocklegendával vannak tervek folytatásról, és folynak tárgyalások további Deep Purple tagokkal közös koncertekről is.

Bár a Deep Purple Cover Band a műfaj jellegéből adódóan elsősorban a koncertezésre fókuszál, 2002-ben a lemezkészítési vonal is megjelent az együttes "repertoárjában". A Cry Free In Concert c. albumot 2005 elején a Purple (r)Evolution követte, amely stúdiólemezként úttörő jelentőségű a tribute bandák világában. Az album a Deep Purple történetét mutatja be, az egymást követő korszakokat egy-egy dallal reprezentálva. A lemezbemutató koncert hang- és képanyagát őrzi a (r)Evolution Live dupla CD és DVD. A több kamerával felvett és professzionálisan vágott koncertfilm szintén ritka az emlékzenekarok körében, de nem a Cry Free háza táján! Az első anyagokat hamarosan követte a Ten Years In Rock című második DVD és dupla CD, amely a Deep Purple Cover Band 10 éves fennállását ünneplő koncertet örökítette meg. Ezután készült el az A Tribute to David Coverdale and Glenn Hughes c. DVD, melynek különlegessége az volt, hogy kizárólag a Deep Purple sokszor méltánytalanul háttérbe szorított 3. és 4. felállásainak zenei anyagát vette górcső alá. Végül a Deep Purple History c. koncertfilm következett, egy rendhagyó DP történeti áttekintés, melyet az ír-osztrák "testvérzenekarral", a Purpendicular-rel közösen készített a magyar csapat. A DVD a közös, négy állomásos német-osztrák-magyar turné budapesti helyszínén készült. A sort a 2012-ben készített A Tribute To Deep Purple Budapest 1987 c. DVD zárja, melyet a Cry Free a brit rocklegenda első magyarországi látogatásának 25. évfordulóján készített, az akkori turnéprogram dalról dalra történő megidézésével.

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute

2011-től egy izgalmas új vonal is megjelent a Cry Free alapkoncepciója mellett: erőiket barátaikkal, Tatai Tamás dobos egykori zenekarával, a Zep Session-nel egyesítve létrehozták Purple Zeppelin Jam nevű dupla produkciójukat, mellyel bő három órás koncerteket adva ország- és világszerte ápolják a 70-es évek két legnagyobb hatású rockegyüttesének zenei örökségét.

A Cry Free munkáját bő másfél évtizedes karrierjének egyes időszakaiban menedzserek is segítették, közülük elsősorban Kovács Géza nevét érdemes kiemelni, aki 8 éven át dolgozott a zenekarral, de feltétlenül meg kell említeni Nagy Beáta nevét is, aki később a Magyar Rockzenészekért Alapítvány elnökeként tette le névjegyét a hazai rockéletben, hiszen ő is több mint 4 éven át segítette a csapatot hírneve öregbítésében. Bár a koncertszervezés és a csapat egyéb teendőinek intézése már évek óta a zenekarvezető, Scholtz Attila kezében van, aki kedvet érez hozzá, és rendelkezik azzal a kapcsolatrendszerrel, amellyel a Deep Purple Cover Band mozgásterét tovább tudná növelni, bátran jelentkezzen! Ugyanígy várjuk mindazok jelentkezését is, akik bármilyen igényes hazai vagy külföldi rendezvényükön (klubkoncert, fesztivál, autós-motoros-terepjárós találkozó, falunap, városi rendezvény, strandkoncert stb) szeretnék a Cry Free-t felléptetni.