A zenekar

Bognár Csabagitár

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute

Bognár Csaba 1985. december 7-én, Budapesten született. Érettségi után a Kõbányai Zenei Stúdió gitár szakán tanult, ahol nagy hatással volt rá Tóth János Rudolf és Póka Egon. Példaképe kiskora óta Tátrai Tibor, akirõl egy (Magyar Atom koncert alatt megszületett) lovát is elnevezte. Blues arcként került kõbányára, ahol megismerkedett Scott Henderson, John McLaughlin és John Scofield zenéjével, ami kitárta elõtte a világot és mélyebb zeneelméleti ismeretek megszerzésére ösztönözte. Akkori zenekarával Mahavishnu Orchestra számokat, és saját zenét játszottak. A Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem Jazz Tanszakán késõbb Babos Gyula és László Attila tanítványaként végzett. Magántanárként és a Martonvásári Mûvészeti Iskola gitár szakán tanított évekig. Különbözõ jazz és blues formációkban, a Santana Cover Band és a Hungarian Pink Floyd Show zenekarokban gitározott, jelenleg a Cry Free mellett saját akusztikus témáival kísérletezik. Bognár Csaba Fender Stratocastert, Marshall 1987x 50w erõsítõt, Marshall 1960 Classic 4x12 Greenback ládát, Line6 M13 effektet, és Electro Harmonics Soul Food Overdrive-ot használ.

Kedvenc Deep Purple nótája: Child In Time, Mistreated, Burn, Highway Star
Kedvenc Deep Purple albumai: In Rock, Fireball, Machine Head, Burn

Kaminszki Szergejdob

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute

Kaminszki Szergej 1995. május 4-én született Budapesten. Édesapja már kiskorában megszerettette vele a dobolást, első nagy inspirációja Ringo Starr volt, aki lenyűgözte őt kreativitásával. Először csak hobbiként tekintett a zenélésre, de aztán 12-13 évesen elkezdte megismerni a hard rock nagyjait (Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple), így életcéljává vált, hogy a nagyokhoz hasonló sikereket érjen el. John Bonham ekkoriban egy új világot nyitott meg számára, hiszen azelőtt még soha nem hallott olyan nyers, őserő dobolást, mint ami tőle hallható, a legnagyobb hatást azonban mégis talán Ian Paice gyakorolta rá. 2008-ban Németh Gábor (P. Mobil, Dinamit, SBB) tanítványa lett, akitől dobtudása nagyobb részét szerezte, majd később rövid ideig Pálmai Zoltántól (P. Mobil) is vett órákat, és mindkettőjüket nagyra tartja. Idővel más hangszereken is elkezdett tanulni, hogy saját zenét írhasson, először gitáron autodidakta módon, utána basszusgitáron Németh Alajostól (Bikini, Mini, Dinamit). A Cry Free-ben először helyettesként 2015. szeptember 19-én mutatkozott be a Muzikum színpadán, majd egészen 2017. novemberéig volt helyettese Tatai Tamásnak, azokban az időszakokban, amikor Tomi külföldi munkavállalásait teljesítette. További zenekarai: Celebration Days, Heep Freedom - Uriah Heep tribute band. Kaminszki Szergej Ludwig Stainless Steel dobokon (1978) és Paiste cintányérokon játszik.

Kedvenc dobosai: Ian Paice, John Bonham, Bill Ward és Bill Bruford.
Kedvenc Deep Purple nótái: az összes 1969-tól 1976-ig (néhány kedvenc: Burn, Space Truckin (Live 72-75), No One Came, Bloodsucker, You Fool No One, Rat Bat Blue, The Gypsy).
Kedvenc Deep Purple albumai: Who Do We Think We Are, In Rock, Machine Head, Fireball, Burn, Come Taste the Band, Stormbringer és az összes élő album 1969-től 1976-ig (néhány kedvenc: Made in Japan, Live in Paris 1975, Live at Long Beach 1976, Live in London 1974).

Mangult Attilabasszusgitár, vokál

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute

Mangult Attila 1975. december 9-én született Baranya megyében, Siklóson. A zenéhez már egészen kiskorában vonzódott, köszönhetõen édesapja zenerajongásának és anyai nagybátyja professzionális zenészmúltjának. Ennek folyományaként 8 évesen beiratkozott a Siklósi Állami Zeneiskolába, klarinét szakra. Ezt követõen hosszú évekig játszott baritonkürtön, illetve késõbb harsonán a Siklósi Ifjúsági Fúvószenekar oszlopos tagjaként, és Szõke Sándor tanítványaként. 15 éves korában alább hagyott a lelkesedése a fúvós hangszerek és a komolyzene iránt, ezzel egyidejûleg elkezdett autodidakta módon basszusgitárral, valamint a rockzene rejtelmeivel és gyönyöreivel komolyabban megismerkedni. Elsõ zenekara a Kerekasztal Lovagjai volt, majd ezt követte a méltán népszerû Szabó Család zenekar, ahol a csapat hivatalos szerzõi CD/MC kiadványán is szerepelhetett (Ölelj Vadul! – CrossRoads Records), illetve részese volt a banda legsikeresebb korszakának is, ahol olyan zenekarok elõtt léphettek fel, mint a Republic, a pécsi Zsûri, illetve rendszeres és hivatalos elõbandaként játszhattak a Kispál és a Borzzal. Attila 1994-ban a szépreményû pécsi Gyurma Klub zenekarnak is büszke tagja lehetett. Ezután néhány boldog rock-hakni év következett a Nihil Chips zenekar soraiban, illetve 2 évig Pécs város legismertebb pszichedelikus folk-rock zenekara, a Harmada tagja is lehetett. 2009-ben családjával Budapestre költözött, ahol a Soundvision, az Abracadabra, majd a korábban pécsi srácok által alkotott Creep zenekarral ért el szép sikereket, többek között a Kiscsillag elõzenekaraként. Ezt követõen kezdõdött a Pink Floyd szeretete, amikor is lehetõséget kapott a számára elsõ és igazán komoly produkcióban, a Hungarian Pink Floyd Show-ban, illetve ennek köszönhetõen késõbb a legendás HitRock zenekarban is. 2016-ban Puskás István „Pusi” -val, Németh Gyurival és Szõke Mikivel megalapítják a szintén Pink Floyd-ot játszó Floyd Experiment zenekart, aminek azóta is oszlopos tagja, immáron a Cry Free mellett. Mangult Attila Fender American Deluxe Precision basszusgitárt, Ashdown erõsítõket és hangfalakat, Boss és Tech21 multieffekteket, továbbá Shure SM58 énekmikrofont, illetve Line6 és Shure vezeték nélküli rendszereket használ. Kedvenc basszusgitárosai: Guy Pratt, Roger Glover, Flea, Richard Bona, John Deacon, John Taylor, Póka Egon, Barabás Tamás…

Kedvenc Deep Purple dalai: You Keep On Moving, Burn, Stormbringer, Child In Time, Knocking At Your Back Door, Never Before, Lazy
Kedvenc Deep Purple lemezei: Come Taste The Band, Machine Head, The House Of Blue Light, Burn (Live in London), and Perfect Strangers LIVE

Scholtz Attilaének, konga és harmonika

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute

Scholtz Attila 1973. június 7-én, Budapesten született. 1991-ben érettségizett, 1995-ben a Budapesti Tanítóképző Főiskolán általános tanítói és angol nyelvoktatói, 1998-ban az ELTE-n angol nyelvtanári diplomát szerzett, civilben magántanárként és fordítóként dolgozik. A Magyar Rockzenészekért Alapítvány kuratóriumának alapítótagja; 4 éven át erősítette a szervezetet legaktívabb időszakában. 1987 óta játszik zenekarokban énekesként, ritkábban billentyűsként, gitárosként és herflisként is. Énekesként 10 éven át részesült klasszikus hangképzésben, de zongorát, latin percussiont és zeneelméletet is tanult. A Cry Free-ben a zenekarvezetői és koncertszervezői feladatokat is ő látja el. Kedvenc énekesei: Glenn Hughes, David Coverdale és Ian Gillan. 2003-ban az Arany Nyíl Gála "Év Énekese" díjában részesült. Scholtz Attila Shure SM58 mikrofont, Hohner és Hering szájharmonikákat, valamint Meinl kongákat, bongókat és LP ütőhangszereket használ. Korábbi zenekarai: Noise és Sweet Red Wine (billentyűs-énekesként), Stephenson Rocket (billentyűsként), Szekeres Tamás és a Treo (énekes-szájharmonikásként), valamint Szekeres Tamás Jam Band (énekesként). Jelenlegi zenekarai a Cry Free mellett a Nick Simper and Nasty Habits, a Dinamit, a Zep Session és a Celebration Days.

Az első kedvenc Deep Purple nótája a Wring That Neck volt, az örök kedvencek a Lazy és a Mistreated, de néhány kivétellel az összeset imádja.
Kedvenc Deep Purple albumai a Concerto for Group and Orchestra, az In Rock, a Fireball, a Machine Head, a Made In Japan, a Burn, a Stormbringer és a California Jam.

Soós Norbertbillentyűk

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute

Soós Norbert 1981. április 23-án született Nagykőrösön. Végzettsége: képesített kereskedő, boltvezető, de jelenleg nem a szakmájában dolgozik; a zenélés mellett lovakkal foglalkozik. 6 éves korában kezdett el érdeklődni a zene iránt, gyermekként édesapja Petrof pianíno és Böhm Matador elektromos orgonáján gyakorolt, majd 16 évesen apja régi zenészbarátja, Verebély Sándor "Santó" meghívására akkori Roxigén nevű zenekarának billentyűse lett. Megfordult a Renegod, a Pegazus és a Médium zenekarokban is, majd a 2007-ben újra összeálló Trans Express együttes vendégeként lépett fel a PECSÁban, a Uriah Heep előtt, és a mai napig kap meghívásokat tőlük. A Cry Free mellett évekig egy másik tribute, a Blonday csapatát is erősítette, ahol az eredeti Blondie dalokat a 70-es 80-as éveket idéző, hard-rock hangzásirányú számokká dolgozták át a Hammond orgona segítségével. A Cry Free-ben 2010 őszétől muzsikál. Kedvenc billentyűsei: Jon Lord, Ken Hensley, Jimmy Smith és a Hammond orgona jazz-blues-rock nagyjai. Soós Norbert Hammond C3 és M3 elektromos orgonákat 2db Leslie 760 és egy Marshall Valvestate 80 erősítővel, továbbá Fender Rhodes Mark II elektromos zongorát, Yamaha SK-20 és Roland A33 master keyboard szintetizátorokat iPad-del, FX Ringmodulator effektet, és szintierősítőként egy Peavey KB-60 combót használ.

Kedvenc Deep Purple nótái: Hush, Lazy, Highway Star, Child In Time, Speed King, és még számtalan sok dal.
Kedvenc Deep Purple albumai: Made In Japan, Scandinavian Nights és California Jam, valamint az összes kiadott koncert DVD.