Hírek

Búcsúzik a zenekartól Tatai Tamás2017. november 13., 20:45

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute
2017. november 17-én a Bakelit Multi Art Center "Purple Zeppelin Jam" koncertjén utoljára ül a dobok mögé a Cry Free zenekar hivatalos ütőseként Tatai Tamás. Mivel Tomi immáron tizedik éve koptatja a bőröket és forgácsolja a verőket a csapatban, ezt a döntést nem volt könnyű meghoznia, ahogy a zenekar is nehezen engedi el barátját és oszlopos tagját. A fájdalmas elválás gondolata azonban hosszú ideje érik már, és sok halogatás után eljött a pillanat, hogy meg is valósuljon.

Már csak a legrégebbi Cry Free rajongók emlékezhetnek arra a momentumra, amikor Tamás 2008 augusztusában a szintén egy teljes évtizedet a CF-ben eltöltő Blaskó Gyuri helyére érkezett a zenekarba. És milyen jókor érkezett! Nem sokkal ezután kezdődött el az a szédületes sztárszereplés sorozat, melynek keretében a Deep Purple Cover Band rocklegendák egész armadájával szerepelt együtt Ken Hensley-től Ian Paice-ig a világ számos országában. A "korona" legfényesebb gyémántja Jon Lord volt, akivel haláláig 14 alkalommal lépett színpadra a Cry Free kölcsönös szeretetben és tiszteletben. A szakmailag és emberileg is a legmagasabb csúcsokra repítő szimfonikus rock produkcióban Tomi úgy érezhette, az évtizedek fáradságos munkája meghozta a gyümölcsét, és végre révbe ért. Ezt erősítette az is, hogy Lord mester mindig kimagasló tehetségként tekintett a CF dobosra, és még közös stúdiófelvételek készítésére is invitálta. Mindez azonban azt is magával hozta, hogy amikor 2012 nyarán Jon végül elvesztette a küzdelmet a rákkal szemben, a nagy magasságokból kényszerű zuhanás következett, amelyet a zenekar tagjai változó mértékben tudtak kezelni. Tamásnak ment ez talán a legkevésbé, és bár a csapat munkájában továbbra is nagy elánnal vett részt, lelkiekben visszavetette a tragikus fordulat, amely hozzáadódott a rockzenészi pályáján egyre gyarapodó csalódásokhoz. Ez a színpadon nem látszott, hiszen egyrészt profi szemlélete, másrészt a 70-es évek rockzenéje iránt érzett korlátlan szeretete a dobok mögött mindig 100%-os teljesítményre sarkallta. A színfalak mögött azonban egyre gyakrabban panaszolta, hogy nincs már energiája a zeneipari szélmalomharchoz, a rockzene méltatlan helyzetéhez, illetve a számára nem mindig szimpatikus zenekari tagcserékhez, és szívesen adná át a helyét a Cry Free-ben annak a Kaminszki Szergejnek, aki Tomi közelmúltbeli külföldi munkavállalásai alkalmával egyre sűrűbben kellett, hogy helyettesítse, és tette azt magas színvonalon.

Tatai Tamás CF búcsúkoncertjére tehát pénteken kerül sor, mégpedig kedvenc produkciója, a Zep Sessiont is magába foglaló "Purple Zeppelin Jam" keretein belül. Egyidejűleg a "PZJ" is búcsúzik, ugyanis az eredeti koncepcióban -ahol Tomi Scholtz Attila énekessel együtt végig a színpadon van -utoljára lép fel a dupla produkció. Mivel azonban a jóval ritkábban koncertező Zep Session kötelékéből nem távozik Tamás, a jövőben adódhat lehetőség egy újraszervezett Purple Zeppelin Jam beindítására, de már más koncepcióval és tagsággal. Két szempontból is mérföldkő tehát a pénteki koncert, ezért kérünk mindenkit, akinek az említett szereplők és formációk közel állnak a szívéhez, hogy ne hagyja ki ezt az utolsó lehetőséget.