Hírek

Purple Zeppelin Jam - évzáró koncertsorozat 20142014. november 3., 21:40

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute
Nagy dobással készül zárni a 2014-es évet a Cry Free a baráti partner-zenekar, a Zep Session segítségével. A két csapat három évvel ezelőtt létrehozott közös produkciója, a Purple Zeppelin Jam új háromórás műsorát mutatja be az év végén két helyszínen is: Budapesten és Veszprémben.

Elsőként a Cry Free otthona, a főváros kerül sorra. 2014. november 28-án pénteken a Bakelit Multi Art Centerben debütál az új Purple Zeppelin Jam műsor. A Bakelit az elmúlt két és fél évben 7 alkalommal látta vendégül a magyar Deep Purple Cover Band-et, ebből kétszer a PZJ duplaprodukcióval. A Soroksári úti gyárszínház és össz-művészeti központ 500 fős nagyterme, a Hangár, igényes és nagyszabású produkciók fogadására készült, ezért a Cry Free is nagykoncertjeit szokta itt rendezni, köztük természetesen a Purple Zeppelin Jam ritkaságszámba menő fővárosi szerepléseit.

A „Bíbor léghajó” következő megállóhelye pontosan két héttel később a Veszprém megyei Zep Session territóriuma, a megyeszékhely lesz, ahol a nemrég teljes felújításon átesett Expresszó Klub, az ország egyik legszínvonalasabb élőzenés helyszíne várja a Purple Zeppelin Jam csapatát 2014. december 12-én. Szinte napra pontosan egy évvel korábban a megújult klub egyik nyitóbuliját adta az akkor jubiláló 20 éves Zep Session, hatalmas közönség előtt. A veszprémi muzsikusok most visszavárják a környékbeli zenerajongókat a Cry Free-vel megtámogatott dupla klasszik rock élmény megtapasztalására.

Hogy mire számíthat, aki még nem járt Purple Zeppelin Jam koncerten? Egy bő háromórás időutazásra, melynek során a „Bíbor léghajó” a 70-es évekbe repíti vissza, abba a korszakba, amikor zenei téren a teljes szabadság közegében mozoghattak az együttesek és közönségeik. Amikor egymást válthatták a műsorban a legkeményebb fejrázós rock dalok, amelyek a későbbi heavy metal műfaj kialakulását is megalapozták, a feelinges blues nóták, amelyre átszellemülten bólogathat a hallgató, és a legszívfacsaróbb balladák, amelyek nem csak a lányok szemébe csalnak könnyeket. Amikor a dalok keretei is lazák voltak még, és minden egyes koncerten új köntösbe bújhattak az eredeti szerzemények, a pillanat hevében megszülető intrókkal, szólókkal és egymást feltüzelő zenekari improvizációkkal. Ezt a szédületes elszállás-élményt ma már az eredeti előadóktól is ritkán lehet megkapni, hiszen ez a korszak lezárult a Deep Purple 1976-os feloszlásával és a Led Zeppelin 1980-as tragikus hátterű megszűnésével. A Purple Zeppelin Jam zenészei azonban nem hallgatnak az idő szavára, és nem hajlandók elfogadni, hogy a rockzene szabadsága véget ért, hogy a dalok előadása korlátok közé szoríttatott. Ma már kevesen muzsikálnak úgy, mint ők, úgyhogy a PZJ előadások mindig páratlan élményt ígérnek.

A páratlan élményhez az is hozzájárul, hogy mind a Cry Free, mind a Zep Session folyamatosan frissíti repertoárját, és közös koncertjeiken mindig teljesen új műsorokkal állnak elő, amelyek egyszerre 6-8 dalújdonságot is tartalmaznak, és a két brit rocklegenda óriási zenei örökségének mindig más-más szeletét állítják aktuálisan reflektorfénybe. A 2014-es évzáró koncertsorozat Led Zeppelin blokkjában az „aranykor” kötelező slágerei mellett a kezdeti erőteljes alapozó időszakhoz is visszanyúlnak a magyar követők, de a kései kifinomultabb és pszichedelikusabb Zep kompozíciókból is jó párat műsorra tűznek. A megfelelő egyensúly fenntartása érdekében a Deep Purple blokk a keményebb, bemozdulósabb darabokon alapszik majd, de a Cry Free is visszaás majd újra a legelső DP anyagokig, és elmerül kicsit a Purple-féle progresszivitásban.

Aki nem ismeri még ezt a dupla produkciót, annak álljon itt néhány szó a titulusban szereplő „Jam” kifejezésről is, amely ebben az esetben nem csak egy jól csengő „imázs-szó”. Arra utal, hogy a PZJ koncerteken nem két különálló tribute koncertre kerül sor egymás után, hanem valódi örömzenélés zajlik a két csapat zenészeinek folyamatosan cserélődő színpadi kombinációi jóvoltából. A nagy múltú előadók, akik számtalan hazai és külföldi blues-rock nagyság oldalán bizonyítottak már, de a kölcsönös szakmai tiszteleten túl személyes jó barátságot is ápolnak, nagy szenvedéllyel vetik bele magukat a közös muzsikálásba, amelyhez különleges vendégeket is előszeretettel invitálnak.

A mágikus utazáshoz már csak utasok kellenek, ezért a Cry Free és a Zep Session tagjai nagy szeretettel várják a budapesti és környékbeli rajongókat november 28-án a Bakelitbe, a Veszprém megyei fanokat pedig december 12-én az Expresszóba.