Hírek

A Cry Free újra, a Purple Zeppelin Jam először a Gastroblues Fesztiválon2014. július 3., 15:30

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute
5. alkalommal lép színpadra a legendás paksi gasztronómiai és bluesfesztivál programjai között a Cry Free holnap, azaz 2014. július 4-én pénteken éjfélkor. A magyar Deep Purple Cover Band 2010-ben mutatkozott be a Gastroblues Fesztivál nagyszínpadán, az ESZI Csarnokban. Akkor Ken Hensley (Uriah Heep) koncertje után lépett fel a csapat a "standard" Purple emlékműsorral, de ugyanazon év decemberében, a fesztivál téli rendezvényén már Hensley zenekaraként adott koncerteket két estén át, a nagymúltú billentyűs zeneszerző Uriah Heep dalaival és a kiegészítő DP szettel.

A következő évben a szabadtéri színpadon adott forró hangulatú koncertet a Cry Free, mely sokak véleménye szerint a nap legütősebb produkciója volt. Az előző esti programban azonban egy még izgalmasabb eseménynek lehettek szem- és fültanúi a Paksra látogató blues-rock rajongók, ugyanis Jon Lord lépett fel a rendezvényen Blues Project nevű bandájával. Ő akkor valószínűleg tudta már, hogy halálos betegség bujkál a szervezetében, a közönség azonban mit sem sejtett arról, hogy rocktörténelmi eseményen vesz részt: a Mester utolsó magyarországi koncertjén, amelyet a világon is mindössze kettő követett már csak. Lord aznap este a Cry Free billentyűsétől, Soós Norberttől kapta kölcsön felszerelését, egyik kedvenc összeállítását, a 760-as Leslie erősítőt és a C3-as Hammond orgonát, mely utóbbit dedikálta is Norbi részére. Ugyanez a felszerelés áll majd újra az ESZI Csarnok színpadán holnap, és a különleges apropó, valamint Jon halálának közelgő évfordulója okán a zenekar egy rövid zenei megemlékezésre is sort kerít majd.

A Gastroblues és a Cry Free közös történelmének egy újabb fontos fejezete következik holnap, amikor is elsőként lép színpadra Pakson a Purple Zeppelin Jam formáció. Talán nem sokan vannak, akik még nem hallottak a veszprémi Zep Session (Led Zeppelin tribute) és a Cry Free rendhagyó szövetségéről, de aki esetleg még nem értesült a hangzatos "The Ultimate Classic Rock Experience" alcímet is büszkén viselő dupla produkcióról, az alábbi videó segítségével kaphat egy kis ízelítőt belőle. Mivel a Purple Zeppelin Jam koncertje zárja a pénteki programot, a késői kezdésre való tekintettel a szokásos három órás műsor helyett egy tömörebb, de így is bő kétórás programmal készülnek a srácok, amely mindkét oldalról tartalmaz majd újdonságokat. Az eredetileg tervezett Lee Olivér vendégszereplés végül logisztikai okokból elmarad, de Oli rajongói láthatják őt Tóth János Rudolffal közös együttesében, az Ütött-kopott angyalban, a pénteki műsor első felében.

A fesztivál szervezői mindenkit nagy szeretettel várnak a teljes hétvégi programra, mi a magunk részéről holnap este számítunk fokozottabban támogató részvételetekre. A műsorban többek között Deák Bill Gyula, The Magic Of Santana (USA, D), Chantel McGregor (UK) és a Purple Zeppelin Jam. Szóljon a blues (és a PZJ jóvoltából a bluesos rock)!