Hírek

Bemutatjuk a Cry Free új basszusgitárosát2013. október 14., 09:44

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute
Néhány nappal ezelőtt hoztuk nyilvánosságra a döntést, mely szerint Kecskeméti Csaba távozik a Cry Free kötelékéből. A hír sokakat megdöbbentett, hiszen Csabi a zenekar egyik legrégebbi tagja volt, és személye -csakúgy mint játéka és jellegzetes hangzása -erősen hozzátartozott a "CF feelinghez". Néhányan azt is kétkedve latolgatták, hogy egy kívülről érkező "idegen" átveheti-e a helyét úgy, hogy a jellegzetes Cry Free hangulat ne csorbuljon. Örömmel tudatjuk a hírt, hogy az új CF basszer nem "külsős idegen", hanem a zenekar régi kedves barátja, Tóth Csaba.

Csaba, akit a szakmában egyesek "Totyaként", mások "Chubbyként", megint mások pedig egyszerűen csak "Csabiként" ismernek, régi CF-es jó barát. Az ismeretség még 1997-re nyúlik vissza, amikor az ős-Cry Free és Totya akkori zenekara, a Stephenson Rocket egymást támogatva indult el a budapesti blues-rock klubéletben. A két frontember között hamar szoros barátság alakult ki, amely a mai napig érvényes, és amely számtalanszor megnyilvánult már zeneileg is az évek folyamán. Atka egy rövid ideig a Stephenson billentyűse is volt, a későbbiekben pedig alkalmanként akusztikus gitárjával segített be Totya koncertjein, akivel közösen egyébként egy akusztikus duó produkciót is létrehoztak. Totya pedig mindig örömmel sietett a Cry Free segítségére, amikor Kecskeméti Csabi "civil" okok miatt kivételesen nem tudott színpadra állni a csapattal, illetve számos alkalommal volt a zenekar vendége is. Előbbire jó példa a 10 évvel ezelőtti német CF turné, amikor a négy állomás közül kettőn (Heilbronnban és Stuttgartban) Totya helyettesített. Ezért stílszerű, hogy a vendégként Németországban bemutatkozó basszer első hivatalos Cry Free turnéja szintén Németországban lesz a hónap végén.

A hazai CF rajongók többsége előtt a Bakelit Multi Art Centerben fog bemutatkozni Totya 2013. november 15-én, miután a régi kedves rábakecöli törzsrajongó nagycsapat társaságában átesik a "tűzkeresztségen" november 9-én. Addig ismerkedjetek meg az új bőgőssel virtuálisan! Ajánljuk figyelmetekbe frissített Zenekar linkünket, ahol a szokásos bemutató szövegünket olvashatjátok el, de közzé tesszük ennek személyesebb verzióját is úgy, ahogy a mindig vidám "viccmester" Totya küldte el a számunkra:

"Nevem Tóth Csaba, 1975 Oroszlán havának 12. napján láttam meg a Jazz Bass napvilágát! A 70-es évek zenei hatására kezdtem zenélni (Beatles, Rolling Stones, Cream, Ten Years After, Deep Purple stb). Tanulmányaimat, amik voltak, feleslegesen végeztem el, mert nem a szakmámban dolgozom, de tudom, hogy a zenélés mellett kell egy biztos munkahely...sajnos...!!! Zenei tanulmányaimat a CD játszó, előtte a szalagos magnó mellett, a 70-es évek rockzenéit hallgatva szereztem, így rájöttem, hogy basszus nélkül nincs dög a zenében, ezért maradt a négyhúros hólapát... Természetesen próbálkoztam más hangszeren is, pl: dob, gitár, blues szájharmonika... de maradt a bass.

Korábban a Stephenson Rocket nevű formációban basszeroltam és énekeltem, majd jött egy kis kalandozás a Chubby Blues nevű bandával, ahol elektroakusztikus gitáron country dalokat játszottam, majd Závodi János Cream emlékzenekarában túrtam szét a nótákat, és próbáltam úgy énekelni, mint Jack Bruce. Három éve Fischer László és a Korál Forever zenekarban tolom a mély hangokat, illetve van egy Keith Richards RnR Cirkusz nevű formáció, ahol basszerolok.
Munkámban segítségemre van egy Fender Jazz Bass, valamint kistesója, egy Squier Vibe Jazz Bass, egy Behringer fej és egy Ashdown láda... TOLOM A FENDERREL EZERREL..."

Ez pedig itt egy Cry Free felvétel Totya szereplésével, a 15 éves jubileumi nagykoncertről, hogy a szavak után a mozgóképek és a muzsika is meséljen egy kicsit arról, hogy hogyan is kell elképzelni a magyar Deep Purple Cover Band produkcióját az új basszusgitárossal: