Hírek

A ma esti Jon Lord Emlékkoncert hivatalos ajánlója2013. július 20., 00:05

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute
Jon Lord emlékkoncert 1 év után
(Backstage Pub, 2013. július 20.)

Szinte hihetetlen, de máris eltelt egy teljes esztendő a szívszorító nyári nap óta, amikor megtudtuk, 71 éves korában Jon Lord elveszítette a harcot a rákbetegséggel szemben. A hír 2012. július 16-án, egy hétfői napon érkezett, és mivel hazánk Deep Purple tribute bandájának, egyben Lord kelet-európai kísérőzenekarának, a Cry Free-nek a hétvégére le volt kötve egy fővárosi koncertje, az természetszerűleg automatikusan emlékkoncertté avanzsált. Soha nem látott méretű közönség jelent meg a Pecsa Caféban, annyian akartak a Cry Free segítségével a nagyszerű emberre és kiváló zeneszerző/muzsikusra, Jon Lordra emlékezni. A varázslatos hangulatú koncerten a Mester műveit élőben megidéző zenekar és az emlékezni vágyó közel kétszáz fős közönség közös energiáinak köszönhetően, szinte érezhető volt a teremben Lord "jelenléte".

Most, szinte napra pontosan egy évvel később, és néhány száz méterre a tavalyi helyszíntől, pontosabban 2013. július 20-án szombaton a városligeti Backstage Pubban, a Cry Free zenekar ismét szeretettel vár minden olyan Deep Purple és Jon Lord rajongót, aki nem akarja engedni, hogy a tovább "vágtázó" Élet elszáguldjon Jon emléke mellett. A koncepció nem változik, ezúttal is csupa olyan darab kerül a műsorba, amely Lord nevéhez köthető, akár komponálása, akár szólója, akár intrója okán, de számos -a tavalyi programhoz viszonyított -újdonság is felcsendül majd. Soós Norbert orgonista ismét megidéz számos legendássá vált színpadi Lord-motívumot C3-as Hammondján, amelyet a Maestro aláírása ékesít. Ez a hangszer és a hozzáillő erősítő-kombináció (Leslie/Marshall) pontosan az a felszerelés, amelyen a néhai billentyűslegenda is gyakran játszott.

Egy igazi Jon Lord emlékkoncert nem nélkülözheti a komolyzenei elemeket sem, így a Cry Free arra is ügyel, hogy a Mester által annyira szeretett klasszikus zene is szerephez jusson 20-án este. Ebben olyan különleges vendégek fogják segíteni a zenekart, mint Klacsmann Bori (cselló) és Sikos Szilvia (ének – Violent Moon, Blackmore’s Night tribute), de fellép Lee Olivér is, aki az év elején búcsúzott a Cry Free együttestől, és aki a nagy elismerést kivívott magyar JL kísérőzenekar oszlopos tagjaként végiggitározta a 14 közös Jon Lord/Cry Free koncertet világszerte. Olivér többek között a Concerto for Group and Orchestra c. darabból fog idézgetni a srácokkal. Ez volt az a mű, amely elsőként csendült fel Jon Lord koncerten Magyarországon 2009. március 4-én, a 40. születésnapját ünneplő darab kelet-európai premierjén.

A „hivatalos” vendégeken felül előfordulhat egy "spontán vendég" is, mivel a Backstage Pub vezetője a Hammond orgona egyik nagynevű hazai képviselője, Jankai Béla, aki a Prognózis billentyűse volt a banda fénykorában, és jelenleg az Omegában játszik Benkő László mellett. Nem kizárt tehát, hogy Béla is színpadra csábítható kedvenc hangszere mellé, hogy egy rögtönzött szóló erejéig ő is tisztelegjen a "Hammond királyaként" emlegetett Jon Lord emléke előtt.

Minden adott tehát, hogy újból eltölthessünk egy hangulatos estét Jon "társaságában", és ezúttal felszabadultabban ünnepelhessük életművét, mint tavaly ilyenkor, amikor mi, a rajongói, először szembesültünk a keserű és visszafordíthatatlan valósággal, hogy Jon Lord nincs többé. Sőt, talán éppen arról kaphatunk bizonyságot szombat este, hogy sosem hagyott el bennünket, hiszen a zenéjén keresztül bármikor újra találkozhatunk vele.


Jon Lord Emlékkoncert

Fellépők: Cry Free, Lee Olivér, Klacsmann Bori és Sikos Szilvia
Időpont: 2013. július 20. szombat
Kezdés: 21h
Helyszín: Backstage Pub
Cím: 1068 Budapest, Városligeti fasor 44.
Belépő: 1000Ft
web: www.cryfree.hu
www.backstagepub.hu
www.facebook.com/events/354485408014132/