Hírek

A Purple Zeppelin Jam a német lapokban2013. május 2., 23:11

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute
A Purple Zeppelin Jam hétvégi német turnéjának willofsi fesztiválszerepléséről olvashattok az alábbi cikkben. A koncertelemzés közvetlenül a rendezvény után jelent meg a helyi lapokban, a tudósító Christian Gögler. Az eredeti német szöveget honlapunk idegennyelvű aloldalán találják a germán nyelvet bíró kedves érdeklődők. Az alant olvasható magyar verzió a PZJ egyik gitárosa, a civilben fordítóként dolgozó Nagy Gergely munkája.

"Magyarok gondoskodtak a forró hangulatról

Fesztivál - A willofsi "veterán"-találkozón a Cry Free zenekart ünnepelték.

Szerző: Christian Gögler

Willofs - A veterán-találkozó változatlanul tömegeket vonz. A háromnapos fesztiválon két színpadon összesen 17 zenekar lépett fel. Willofsban, ebben az egyébként nyugodt Allgäu-járásbeli falucskában (Obergünzburg mellett található) már pénteken elindult az élet, így a szervezők szombatra már 1.500 látogatót számolhattak össze a sátrakban, a tánctereken, vagy a szabadban és az Obermindental vendéglő környékén.

Szombat, színpadsátor: miközben a Skinsurfers nevű indie-banda rajongói inkább csak kötelességtudóan lötyögnek kedvencük zenéjére, addig a Cry Free koncertje éppen a csúcspontjára ér. A magyar banda elsősorban a Deep Purple zenéjének előadására szakosodott, de most magukkal hozták Willofsba a "Zep Session" (Led Zeppelin coverband) nevű partner-zenekar gitárosát és basszusgitárosát, hogy a két nagy banda dalait egyetlen féktelen bulin adják elő a közönségnek.

Habár a Cry Free "csak" egy coverband, mégis csodálatra méltó, ahogy a Deep Purple zenéjét értelmezik. Nem elégszenek meg azzal, hogy a Purple egyes korszakaiban született dalokat az eredetihez minél hűebben előadják: a régi darabokat pontos improvizációkkal és saját elképzeléseikkel - például a végletekig hangosított szintetizátor-hangokkal és pszichedelikus gitáreffektekkel – gazdagítják, mégis sikerül megőrizniük és átadniuk a dalok szellemiségét.

Feltűnő az énekes, Scholtz Attila hasonlósága a Purple frontemberével. Az énekes lazasága és harsány sikolyai a fiatal Ian Gillanre emlékeztetnek, méghozzá a legjobb korszakából. A minél melegebb és eredetibb hangzás megőrzése érdekében a zenekar régi berendezéseket használ. Ilyen például Soós Norbert 200 kilós Hammondja, amelyet az élére állítva egyensúlyoz, miközben háttal játszik az elragadtatott közönségnek.

Seeggerék, a vendéglátó család okos zenei választása ismét eredményes volt, hiszen idősebb és fiatalabb látogatókat egyaránt sikerült - elsősorban az alternatív zenei területről - Willofsba csalogatni. Az élő zenés helyeken kívül a két, 70-es évek zenéjét és elektronikus zenét szolgáltató diszkó is zsúfolásig megtelt. A fesztivál látogatói a hajnal közeledtével lassan a Willofs szélén kialakított kempingben álló sátraik, Volkswagen-buszaik és lakókocsijaik felé indulnak."