Hírek

Az év első (és legnagyobb?) Cry Free koncertje2013. január 2., 02:00

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute
Ismét itt az újév, és ahogy a Cry Free-től már megszokhattuk, jön évköszöntő nagykoncertjük is január végén az egykori Wigwamban (ma Club 202). De nem csak az új évet köszönthetjük ilyenkor a "magyar Deep Purple" csapatával, hiszen a zenekar januárban ünnepli születésnapját is. A Cry Free lassan "nagykorú" lesz, ugyanis a srácok fennállásuk 17. évfordulóját ünneplik a Fehérvári úti rockszentélyben 2013. január 25-én. Az évköszöntő/szülinapi buli tehát már hagyomány, hiszen immáron 10. alkalommal kezdődik így a Cry Free év, de mivel lep meg minket ezúttal a csapat, akiknél -némi képzavarral élve -a meglepetés is hagyomány?

Igazi formabontó műsorral készül a Deep Purple Cover Band, akik egyúttal rajongóik régi álmát is valóra váltják az év első CF szereplésén, ugyanis ez alkalommal egy teljes (bő kétórás) koncertet szentelnek a Deep Purple "Családfa" bemutatásának. A hard rock műfaj brit feltalálói híresek (vagy hírhedtek?) arról, hogy együttesük mindig is valóságos "átjáróház" volt, és tagok egész sora fordult meg a csapatban fennállásuk 45 éve során, akik többsége a mai napig aktív, és kiváló zeneanyaggal kényeztet minket időről időre. A majdnem félévszázadnyi életműben 1976 és 1984 között egy 8 éves szünet is volt, amelyben a Purple tagok szintén aktívan tevékenykedtek, és olyan további rocklegendákat hívtak életre, mint például a Rainbow vagy a Whitesnake. Bár az évek során a Cry Free különleges apropókból műsorra tűzött egy-egy dalt a Családfa oldalhajtásairól, a várva várt igazi "Purple Family Tree" koncert ideje csak most jött el.

A január 25-i programban többek között az alább felsorolt előadóktól és zenekaroktól lesznek hallhatók dalok: Jon Lord, Glenn Hughes, a Black Sabbath, a Rainbow, a Whitesnake, a Gillan és a Black Country Communion. Ritchie Blackmore sokat méltatott reneszánsz zenei produkciója, a Blackmore's Night sem maradhat ki egy Purple Családfa buliról, a különleges zenei stílus méltó reprezentálása érdekében Atkáék az ő munkásságukat dicsőítő magyar tribute produkciót, a Violent Moon együttest hívták meg vendégzenekarnak, hogy hangulatba hozzák a közönséget a Cry Free műsora előtt.

Persze a vendégek sora ezzel még korántsem ér véget. A színpadon köszönthetjük majd újra a zenekar Purple Zeppelin Jam nevű projektjének két zepperét, Nagy Gergely gitárost és Cseh Balázs basszusgitárost, akik természetesen a szépreményű "Purple/Zeppelin metszethalmaz" Coverdale/Page produkció megidézésében segédkeznek majd. Vendég lesz a régi barát, Lőrincz Karcsi is, aki Atka mellett talán a leglelkesebb hazai David Coverdale "próféta", így Whitesnake dalt is hallhatunk tőle, és a két dalnok elmaradhatatlan DP mk3 duettjeire is számíthatunk. Egy igazán egyedülálló műsorszámban pedig a Cry Free korábbi billentyűsét, Nagy "Sonka úr" Attilát hallhatjuk zongorán, továbbá egy fiatal csellista lányt, Klacsmann Borit, aki történetesen az ország egyik legnagyobb Glenn Hughes rajongója is. Bori, Sonka úr és Atka alkalmi triója segítségével a zenekar fél éve elhunyt kedves barátjára és zenésztársára, Jon Lordra emlékezhetünk majd.

A fentiekből egyértelműen kirajzolódik, hogy egyszeri és kihagyhatatlan koncertélmény várható a Deep Purple életmű igazi rajongói számára, de azokat is szeretettel várjuk, akik még nem ismerik olyan behatóan ezt a hatalmas és csodálatos zeneanyagot. Természetesen jó pár Deep Purple dal is felcsendül majd, de ezúttal azok is némi csavarral. Ezt minden CF/DP rajongónak hallania kell! :-)