Hírek

Spontán Jon Lord Emlékkoncert2012. július 20., 01:11

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute
Változik a holnapi Cry Free koncert műsora! Ahogy olvashattátok honlapunk hasábjain, a zenekar konkrét tervekkel készült a nyár egyetlen budapesti CF bulijára, és már össze is próbálták a műsort, amikor érkezett a szomorú hír hétfő délután, hogy mindannyiunk óriási bánatára, Jon Lord végül elveszítette a kegyetlen betegséggel vívott hosszú harcot...

Innentől kezdve nem is lehetett kétséges, hogy a szívszorító eseményre 5 nappal következő Cry Free koncert Jonról kell, hogy szóljon, ezért a csapat intenzív ötletelésbe kezdett, hogy miként is lehetne néhány nap alatt, minimális próbalehetőséggel, egy olyan koncert alapjait megteremteni, amely spontán jellege ellenére méltó emléket állíthat a világ valaha élt legnagyobb rockbillentyűsének, és enyhítheti a fájdalmasan gyötrő kínt rajongói szívében.

A zenekart a sajtó képviselői is gyakorta faggatták a héten, hogy "Ugye Jon Lord emlékkoncert lesz szombaton a Pecsa Caféban?", mondván, hogy szeretnék beharangozni azt egy személyes ajánló formájában, ezért Atka az alábbi üzenetet juttatta el fórumaik számára:

"Kedves Zenerajongók!

Szándékosan nem ’rockrajongót’ írtam a megszólításban, hiszen Jon Lord sokkal több volt, mint rockzenész, mégha legtöbben elsősorban a Deep Purple, esetleg a Whitesnake soraiban találkoztunk is vele először. Az igazi Jon Lord rajongók azonban a szédületes hard rock nótákban mennydörgő, morgó vagy sikító Hammond orgonája megunhatatlan varázsán túl is vizsgálódnak, és igazi gyöngyszemeket találnak tőle a blues, a jazz-rock, a folk, a szimfonikus rock és a színtiszta klasszikus zene világán belül is. Munkásságának legszebb összefoglalása talán az a szimfonikus zenekart és rockbandát egyesítő turnéműsor volt, amelynek különböző –lélegzetelállító –verzióival hazánkat is látogatta 2009-től, és amelyben óriási megtiszteltetésként és nagy büszkeségünkre mi lehettünk (rock)zenésztársai számos alkalommal. Rengeteg ötlet van a fejünkben, hogy hogyan is kéne egy nagykoncert keretében méltó emléket állítani a világ egyik legnagyobb muzsikusának, az elbűvölő Embernek, a mi Drága Barátunknak, Jonnak, és óriási életművének. Ezek persze hónapokig tartó szervezői munkát igényelnek, mi –Jon rajongói –viszont most érezzük a legjobban a hiányát, most fáj annyira a bizonyosság, hogy tényleg elment. Ezért úgy döntöttünk, hogy a szombati Cry Free koncert eredetileg tervezett műsorát átszerkesztve, egy ’kényszer-spontán’ Jon Lord emlékkoncertet adunk. Semmi csinnadratta, sztárparádé és külsőség, csak egy bensőséges búcsú sokunk hősétől, néhány igazi ’lordos’ zenei csemegével. És, ha Őt már nem is láthatjuk színpadon, senkiével össze nem téveszthető játékát nem hallhatjuk többé, vigasztalásul ott lesz a Pecsa Caféban pontosan ugyanaz a billentyűs szett, amit Jon használt többek közt a legendás California Jam fesztiválon 1974-ben: a kultikus Hammond C3 orgona és Leslie 760 erősítő kombináció. Ugyan a büszke tulajdonos, Soós Norbert CF billentyűs csak „tanítványa” a Mesternek, a Hammond egyik első számú hazai szakértőjeként bizonyára megborzongat majd minket néhányszor a jól ismert futamokkal, pontosan azon a hangszeren, amelyen Jon Lord élete utolsó koncertjét játszotta egy évvel ezelőtt."

A koncertre tehát holnap kerül sor a városligeti Pecsa Caféban. Előzenekar nincs, így a Cry Free a szokásosnál hosszabban muzsikál majd. A kapunyitás 20 órakor lesz és legkésőbb 21 órakor a koncert is kezdetét veszi. A belépő a szokásos 1000Ft.