Hírek

Ken Hensley 3. koncertje a Cry Free-vel2012. február 5., 02:17

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute
Újra hazánkban jár a nagymúltú Uriah Heep együttes legemblematikusabb egykori alakja, Ken Hensley, aki a 70-es évek Hammond vezérelte rockzenéjének Jon Lord melletti másik nagy billentyűs óriása, aki ráadásul nem csak orgonistaként lett világhírű, hanem a csapat fő zeneszerzőjeként is, valamint gitárral a nyakában és mikrofon mögött állva is gyakran öregbítve a brit hard rock legenda hírnevét. Hensley szólókarrierje is hosszú és sikeres évtizedekre tekint vissza, ezért február 7-i koncertjén pályafutása mindkét vonaláról szemezget majd, sőt, kiadás előtt álló új albumába is betekintést enged. A régi dalok is új köntösbe öltöztetve szólalnak majd meg, bár ez esetben talán helytállóbb lenne a "vetkőztetve" kifejezés, hiszen műsorának gericét egyszemélyes show keretében, akusztikus gitárján vagy zongorán kísérve adja elő.

Hogy hol jön a képbe a Cry Free? Mindenhol! Egyrészt a bő egy évvel korábbi közös szereplésük során az angol rock ikon és a magyar csapat között kezdődő barátság szövődött, másrészt a szervező Livesound cég és a Deep Purple Cover Band partneri kapcsolata is 8 évre tekint már vissza, végül pedig a bensőséges koncertnek helyt adó Pecsa Cafe is gyakran helyszíne Cry Free koncerteknek. Kézenfekvő volt tehát az ötlet, hogy újra találkozzon Ken Hensley és a magyar Deep Purple Cover Band a Pecsában, ahol 2007-ben muzsikáltak először együtt, bár akkor még csak egymást követően. Hensley mester örömmel fogadta a felvetést, és úgy döntött, kiegészíti eredeti akusztikus műsortervét egy rövid extra hard rock blokkal, melyben a Cry Free tagjai támogatják meg hangosabb elektromos hangszereikkel. És ha már ott van Norbi ritkaságszámba menő C3-as Hammond orgonája is, Hensley ezen a hangszeren is végigfuttatja ujjait párszor, elvégre kettejük neve nem véletlenül forrt össze a rocktörténelemben. A közös blokkban olyan dalok is megtalálhatók lesznek majd, amelyeket a Ken Hensley-Cry Free csapat tavalyelőtti két szereplése (Gastroblues - Pécs és Paks) során is színpadra vitt, de olyan is, amely először lesz hallható tőlük.

Az egy évvel ezelőtti pécsi szereplés filmjét közzétettük az interneten, és természetesen innen az oldalról közvetlenül is elérhető. Ha Hensley véleményére vagytok kíváncsiak, ajánljuk figyelmetekbe turnénaplóját, amelynek utolsó bejegyzése az a magyarországi kirándulás. Az angolul nem értők kedvéért két rövid részletet magyarul is közzé teszünk a napló Cry Free-t érintő soraiból. Az első koncertet megelőző rövid próbáról így ír a brit muzsikus:

"...elmentünk a próbahelyre, ahol a Cry Free gyakorolta a dalokat, melyeket együtt fogunk játszani. Ők egy Deep Purple tribute banda, és abból, amit hallottam tőlük, az jött le, hogy jól játszanak. Így csak a dalok végét néztük át, és egy-két részletet egyeztettünk, hogy készen álljunk a holnapi show-ra."

A koncerteket illetően pedig nemes egyszerűséggel így nyilatkozik a Maestro:
"A show jól lement".

A színpadon egy kicsit jobban elragadtatta magát, amikor így élcelődött a közönséggel:
"Ahhoz képest, hogy próbáltunk vagy egy percet, egész jók vagyunk, nem?"

Hogy mennyire is volt jó az alkalmi formáció bemutatkozása, azt megtekinthetitek az alábbi videón. Aki pedig esetleg rendelkezik felvétellel a még forróbbra sikerült, valóban őrületes második estéről, kérjük, jelentkezzen a zenekarnál! De aki igazán kíváncsi arra, hogy mit nyújt élőben Ken Hensley és a Cry Free együtt, jöjjön el kedden este a Pecsa Caféba! A jegyelővétel ajánlott, és nem csak a kedvezményes ár miatt, hanem a várható teltház miatt is.