Hírek

Újévköszöntés, óévértékelés2012. január 3., 11:23

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute
A cryfree.hu olvasóinak és a Cry Free zenekar rajongóinak Rock 'n Rollban Gazdag Boldog Újévet Kívánunk!

Nem is kell már olyan sokat várni a rákkendrólos CF évnyitásra, hiszen bő három hét, és máris itt az első magyarországi Deep Purple koncert 25. évfordulóját (és a Cry Free 16. születésnapját) ünneplő jubileumi koncert! Az eredetileg is óriási hangulatot ígérő buli időközben még csalogatóbbá "hízott", miután hazánk egyik vezető rock webzinje, a Hard Rock Magazin, csatlakozott a rendezvényhez, így szokásos évi programját, az idén negyedszerre megrendezésre kerülő Hard Rock Farsangot, a Deep Purple Cover Band szuperkoncertjével együtt tartja. A hardrock.hu csapata most először farsangol tribute fesztivál formájában, és miután éppen különleges emlékműsorokat kerestek az ünnepi eseményre, valamint ideális karneváli helyszínt és időpontot, a Cry Free január 27-i Club 202-béli egyedi koncertjénél jobb hátteret nem is találhattak volna rendezvényükhöz. A zenekar engedélyét kérték a csatlakozáshoz, egyúttal fel is kérték a csapatot, hogy legyen a fesztivál headlinere, a srácok pedig semmi jónak nem elrontói! :-) A CF-es Hard Rock Farsang fellépőiről és egyéb részleteiről folyamatosan naprakészen tart Benneteket a Magazin és Facebook oldala.

De lassan hagyomány, hogy az év első napjaiban nem csak előre tekintünk itt a cryfree.hu-n, hanem felidézzük egy kicsit a magunk mögött hagyott esztendő eseményeit is.

A 2011-es év a Cry Free 15 éves jubileumi nagykoncertjével indult, és az ünnepi bulin nem akármilyen műsor szórakoztatta a szülinapozókat! A régi tagokat is csatasorba állító zenekar előadta másfél évtizeddel korábban született egyetlen saját dalát, és kuriózumok egész sorát, melyben ugyanúgy elfért a Nirvana "Breed"-je, mint a "Jesus Christ Superstar" Jézus-áriája. Nem sokkal később videóról is újra átélhettük ezt a nem mindennapi élményt.



Áprilisban másodszor is oroszországi turnéra indult Jon Lord társaságában a Cry Free, és ezúttal még több állomást magába foglaló koncertkörútra került sor, a Fekete-tengertől egészen a Balti-tengerig. A turnéról olyan színvonalas videónaplót készített a cryfree.hu, amelyről maga Lord mester is elismerően nyilatkozott. A filmet néhány hónap alatt közel ötezren látták világszerte, és ha a kedves Olvasó véletlenül nem volt köztük, semmiképp ne hagyja ki!



Júniusban, a Gastroblues Fesztiválon újra találkoztak a magyar srácok a brit rocklegendával, és bár ezúttal a blues volt műsoron az ősz muzsikus veterán barátaival, így közös muzsikálásra nem került sor, ezúttal is volt CF vonatkozás: a szerepléshez a Hammond orgonát a másnap fellépő Cry Free azóta teljesen beilleszkedett "új" billentyűse, Soós Norbert kölcsönözte. A paksi rendezvénysorozat idén is igazán felemelő élménynek bizonyult.

Két hónappal később viszont annál rosszabb hír sokkolta a világot a Mester háza tájáról: kiderült, hogy Lord a rettegett kórral, a rákkal harcol. Sokáig kellett várnunk valami vigasztalásra, és Jon napokban megjelent optimista hangvételű újévi köszöntője végre megcsillantotta a reményt! Itt olvashatók az ő szavai, és itt a hardrock.hu magyar nyelvű fordítása.

A Cry Free ezért szokásos nyárvégi halásztelki szereplésének szokatlan műsorát ("California Jam 2011") egy kicsit Jonnak is dedikálta, és Norbi sokszoros energiabefektetése is meghozta az eredményt: orgonája igazán forrón izzott, és nem csak azért, mert a végén szó szerint is lángra lobbantotta. A cryfree.hu házi "filmstúdiója" is lázban égett, ui. azt a célt tűztük ki, hogy az 5 kamerával készített hatalmas anyagot néhány nap alatt feldolgozzuk, és még "melegében" elétek tárjuk. A video 6 nap alatt készült el, és 3 hónap alatt kétezres nézőszám fölé jutott.



Ezzel azonban még nem ért véget a videós sorozat, hiszen a Cry Free évvégi nagy durranása, a hagyományos DP tribute kereteit szétfeszítő "Purple Zeppelin Jam" projekt is megfilmesítésért kiáltott. A Jamie Winchesterrel, Lukács Petával, Sipeki Zoltánnal és a Session zenekarral közös nagysikerű októberi ősbemutató filmjét a decemberi veszprémi ráadás éjszakáján tettük közzé itt az oldalon, és szintén népszerűnek bizonyult, hiszen két hét alatt több mint ezren néztétek meg.



Ha pedig újra szóba került szeretett virtuális otthonunk, a cryfree.hu weboldal, azt sem felejthetjük ki ebből a visszaemlékezésből, hogy a nyár folyamán befejeztük azt a több éves folyamatot, melynek során kívül-belül átalakítottuk a CF site-ot, létrehozva a hazai tribute világ talán legigényesebb internetes oldalát. Nem sokkal később az idő szavának engedve azt is elértük, hogy az összes kedvelt közösségi oldal felé egy-egy gombnyomással továbbítani lehessen a cf.hu tartalmakat.

Közben persze a zenekar sem tétlenkedett; 4 országban, összesen 34 koncertet adtak, túljutva a 400. szereplésen is, melyre Németországban került sor novemberben. Ahogy a fenti videók is mutatják, a fiúk -a legtöbb tribute bandával ellentétben -ráadásul nem átallanak rendszeresen egymástól totálisan eltérő műsorokkal előrukkolni, ami persze óriási munkát is jelent a számukra. Ezen azonban a jövőben sem kívánnak változtatni, hiszen mindjárt az első fellépésük alkalmával 5 új DP dalt játszanak majd el, és jó pár régi slágert is új köntösbe öltöztetnek.

A 2012-es esztendő tehát nem akárhogy kezdődik majd a "Deep Purple Budapest 1987" tribute esttel január 27-én, de nem is akárhogy folytatódik majd a továbbiakban! Mi pedig -ahogy mindig -igyekszünk naprakészen tartani Benneteket minden fontos CF eseménnyel kapcsolatosan.