Hírek

Karácsonyvárás, koncertvárás2011. december 23., 14:10

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute
Hogy ne csak a "Jézuskát" lehessen izgatottan várni, még az ünnepek előtt szeretnénk felcsigázni Benneteket soron következő nagykoncertünk programjával. Ahogy az idei évben is különleges szereplések egész sorával igyekeztünk fenntartani érdeklődéseteket a Cry Free iránt (15 éves jubileumi koncert a non-DP dalötössel és saját szerzeménnyel, California Jam 2011 Halásztelken, valamint a Purple Zeppelin Jam Budapesten és Veszprémben), a 2012-es év is számos CF koncertérdekességet tartogat a számotokra.

Ahogy már megszokhattátok, a Cry Free év is mindig januárban indul, és míg sok helyen a rockvilágban az év eleje "uborkaszezon", nálunk néha az esztendő legnagyobb bulijára kerül sor rögtön a legelején. Már csak azért is így van ez, mert a zenekar januárban ünnepli születésnapját (jövőre már a 16.-at!), meg persze azért is, mert már egy évtizedre visszamenően ez a Cry Free wigwamos (ma: Club 202) nagykoncertjének időszaka, amely mindig valami egyszeri és kihagyhatatlan élményt ígér.

Duplán így lesz ez most januárban, azaz 2012. január 27-én, ui. a Deep Purple Cover Band évnyitó partijához a hardrock.hu szintén hagyományos farsangi rendezvénye is kapcsolódik. Hogy mit is kínál majd a koncertlátogatóknak a IV. Hard Rock (tribute) Farsang, arról később tájékoztatunk Benneteket, de a kiegészített titulus már enged némi következtetést a prominens hazai rock magazin januárvégi "báljának" zenei tartalmára.

Nem titok viszont, hogy milyen évnyitó koncerttel készül a Cry Free. Ahogy a Koncertek rovatban már olvashattátok, a csapat a Deep Purple első budapesti látogatásának napra pontos 25 éves évfordulóját ünnepli a Club 202-ben, az eredeti műsor dalról dalra történő életre keltésével.

Emlékeztetőül, 1987-ben a pár évvel korábban újjáalakult Deep Purple a klasszikus Blackmore-Gillan-Glover-Lord-Paice felállásban látogatott hazánkba, ami akkora érdeklődésre tartott számot, hogy három egymást követő estére is lefoglalták az akkor legnépszerűbb koncerthelyszínnek számító, "néhai" Budapest Sportcsarnokot. Sőt, a biztonság kedvéért egy negyedik estét is befoglaltak, és bár arra végül nem volt szükség, január 26-án, 27-én és 28-án szépen megtöltötte a BS-t a Purple, amely akkor mutatta be újraegyesülése utáni második nagylemezét, a The House Of Blue Light-ot.

A Purple első magyarországi szereplése óriási jelentőségű volt, hiszen a fél évvel korábbi Queen koncert mellett a másik olyan rendezvény volt, amely végérvényesen megnyitotta a kapukat a nyugati rockbandák előtt kelet felé. A magyar Deep Purple Cover Band ezért mindenképpen szeretett volna emléket állítani a jeles eseménynek, és mi lehetne kiválóbb apropó, mint a negyedévszázados jubileum, amely szerencsés véletlenként ráadául hétvégére is esik.

2012. január 27-én pénteken a Cry Free törzsrajongói is teljesen új élményekre számíthatnak, ui. nemcsak, hogy 5 új dallal gazdagodik az amúgy is terjedelmes CF repertoár, de még a jól megszokott slágerek is új köntösbe öltöztetve szólalnak majd meg, a Deep Purple 80-as évek közepén jellemző "fémesebb" megközelítésével.

Továbbá, a '87-es budapesti koncertélmény teljessé tétele érdekében, meghívtuk vendégszerepelni az akkori előzenekar billentyűsét, Gömöry Zsoltot, hogy képviselje csapatát, az Eddát, akik éppen karrierjük egyik csúcsán járva akkor, ütős minikoncerttel izzították a hangulatot a várva várt Deep Purple szereplés előtt. Göme ezúttal a Deep Purple és a Hammond orgona iránti heves érzelmeinek enged majd utat a Cry Free kötelékében.

Most azonban nem sértődünk meg, ha a Cry Free és Deep Purple CD-k helyét átveszi a lejátszókban a "Csendes éj" és a "Mennyből az angyal". :-) Kívánunk minden kedves cryfree.hu olvasónak és Cry Free rajongónak Boldog Karácsonyt és Rock n Roll-ban Gazdag Boldog Új Évet! Aztán ha a pulykától és a bejglitől elnehezülve mégis egy kis cryfree-s pihenésre vágynátok, vár Benneteket egy kis olvasmány a veszprémi Purple Zeppelin Jam elemzése formájában, és persze a pesti buliról készült PZJ video, melynek 3 órás anyagát talán a téli szünet nyugalmában lehet csak igazán befogadni...