Hírek

"Purple Zeppelin Jam", avagy a klasszikus rock ünnepe2011. október 4., 00:17

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute
A "PURPLE ZEPPELIN JAM" hivatalos médiaajánlója:

Mottó: „Váltsd meg a jegyed a bíbor léghajóra, amely füstös vizek felett elrepít oda, ahol a dal ugyanaz marad!”

A 70-es évek rockzenéjének két legnagyobb óriása és az utána következő évtizedek hard rock és heavy metal zenekarainak két leginspirálóbb ikonja, a Deep Purple és a Led Zeppelin lesz a főszereplője a 2011. október 28-án megrendezésre kerülő klasszikus rock ünnepnek a Fehérvári úti Club 202-ben.

A Deep Purple és a Led Zeppelin életműveinek ilyen átfogó áttekintésére 1993 óta nem került sor, amikor is Póka Egon szervezésében az őt kiegészítő Szekeres Tamás és Debreczeni Ferenc alkotta alapcsapat mellett a hazai blues és rock mezőny krémje tisztelgett a nagy ősök előtt a Petőfi Csarnokban. A 18 évvel későbbi "Purple Zeppelin Jam" fellépőgárdája a tisztelgők új generációjának tekinthető, melynek tagjai büszkék rá, hogy a fent említett zenészekkel személyes jóbarátságot ápolnak, és támogatásukat élvezik.

A 2011-es Purple-Zeppelin est házigazdája a Cry Free, akik idestova 16 éve ápolják a Deep Purple zenei örökségét, és az elmúlt 2-3 évben a nemzetközi tribute szcéna egyik legelismertebb tribute produkciójává nőttek, amely rendszeresen turnézik az "anyazenekar" eredeti tagjaival világszerte. Ők természetesen a Deep Purple dalok tolmácsolásáért felelnek majd elsősorban ezen az októbervégi péntek estén. Meghívásukra az egykori legendás Session együttes érkezik a Led Zeppelin blokk lehető leghitelesebb interpretálására. A veszprémi csapat szintén több mint másfél évtizednyi sikeres tribute múltra tekint vissza, de pályájukban törést okozott a Robert Plant előadását hihetetlen szinten megközelítő eredeti énekes, Dávid Roland távozása. Bár a Zeppelin-fanatikus muzsikusok nem adták fel álmukat, és Zepsession néven folytatták a munkát több új énekest is kipróbálva, négy év további működés után végül 2009-ben leálltak a koncertezéssel. Bár újraalakulásukról egyelőre nem beszélhetünk, az biztos, hogy 2011. október 28-án a "Purple Zeppelin Jam" keretein belül a Session régi, eredeti felállásában, Dávid Rolanddal lép színpadra!

Bár a Cry Free és a Session minden valószínűség szerint az a két banda Magyarországon, akik a legautentikusabb zenei hátteret tudják biztosítani egy "Purple Zeppelin Jam" elnevezésű rendezvényhez, a srácok véletlenül sem szeretnék maguknak kisajátítani azt az élményt, amelyet egy ilyen izgalmas műsor ígér. A Deep Purple és a Led Zeppelin muzsikájáért rajongó rengeteg kedves barát és kolléga közül ezúttal Sipeki Zoltánt, Lukács Petát és Jamie Winchestert kérték fel, hogy segítsenek a magasba emelni a "bíbor léghajót". Bár a kiváló muzsikusok nem szorulnak bemutatásra, egy-egy mondatban hadd méltassuk mégis munkásságukat!

Sipeki Zoltán, aki évtizedek óta olyan nagynevű zenészek mellett látható és hallható, mint Deák Bill Gyula, Ferenczi György, Presser Gábor és Zorán, és akinek ízes gitárjátékát több mint száz hanglemez őrzi, a Deep Purple és főként a Led Zeppelin iránti szerelmének a népszerű Coda és Lead Zeppelin együttesekben hódol. Lukács Peta, aki a Bikini tagjaként elnyerte a közönség szeretét, a European Mantra gitárosaként pedig a szakma tiszteletét, a Cry Free Lee Olivérjének régi barátjaként azonnal igent mondott a "Purple Zeppelin Jam"-re. Bár a harmadik sztárvendég, az ír származású Jamie Winchester is szívesen ragad gitárt, őt elsősorban egyéni hangjáról és kiváló dalairól ismerjük, amelyek a legmélyebb undergroundtól a legnépszerűbb mainstreamig mindenhol sikert aratnak. Mindhárman örömmel fogadták el a felkérést, hogy szerepeljenek a "Purple Zeppelin Jam" bulin.

De mit is takar ez a hangzatos titulus? A "Purple"-t és a "Zeppelin"-t még értjük, de mi ez a "Jam"? Egy flancos angolszász kifejezés a "koncert" szó helyett, vagy esetleg a "dzsemmelésként" emlegetett örömzenére utal? Mindkettő. A brit rockzene két valaha létezett legnagyobb óriása által ránk hagyott zenei anyag élő bemutatása, és egy zenekarokon átívelő önfeledt együttmuzsikálás, melynek során a Cry Free és a Session tagjai vendégeikkel együtt végtelen számú spontán kötelékbe rendeződve ünneplik hőseiket muzikális értelemben. A 3 órás műsorban felcsendülnek a két rocklegenda legnagyobb himnuszai, néhány ritkaság a vájtfülűek számára, és egy igazi meglepetés kettejük "metszethalmazából".

Valódi örömünnep várható tehát 2011. október 28-án a Club 202-ben (ex-Wigwam), amelyről a 70-es évek rockzenéjének igazi rajongói csak orvosi igazolással hiányozhatnak! :-)