Hírek

Kalifornia Halásztelekre költözik2011. augusztus 6., 14:24

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute
Idén hetedszerre rendezi meg a Halásztelki Rockpárbajt a helyiek maroknyi, de annál lelkesebb csapata augusztus 20-án, és hatodszorra lép már színpadra az egyik legnagyobb halásztelki kedvenc, a Cry Free is. Ahogy a Rockpárbaj is egyre komolyabb színvonalon jelentkezik minden évben (idén már honlapja is van a rendezvénynek), a Deep Purple Cover Band is egyre nagyobb erőkkel készül a halásztelki szereplésekre. Idén igazi csemegével szolgálnak a srácok, a legendás 1974-es amerikai fesztivál, a California Jam nem kevésbé legendás Deep Purple koncertjének állítanak emléket, hogy a banda rajongói az évek/évtizedek alatt rongyosra nézett régi videókazetta után koncerten is átélhessék a 37 évvel ezelőtti katartikus zenei élményt, pontosabban annak hasonmását.

A Cry Free nem először tűzi műsorára ezt az őrülten zseniális blues-rock orgiát, melyet teljesen átitat a 70-es évek korlátlan zenei szabadsága. A szépemlékű Avalon Rock Klub falai között került sor az ősbemutatóra 2008 végén, amelyről a mai napig is nosztalgiával emlékeznek meg a CF rajongók, de az idei Cal Jam tribute még autentikusabb élményt ígér. Bár az akkori billentyűs, Nagy Attila is kiválóan megbirkózott a korántsem könnyű feladattal, a jelenlegi orgonista, Soós Norbert fanatikus California Jam rajongóként egy régi álmát váltja valóra a Deep Purple Cover Band tagjaként augusztus 20-án, ezért óriási erőkkel készül, hogy a legendás Jon Lord szólók közül minél többet "életre keltsen" pontosan azon a felszerelésen, amivel 1974-ben a Mester is színpadra lépett. Bár a Cry Free koncepciójának egyik fontos alappillére, hogy a zenekar nem másol szolgaian, különösen improvizált zenei elemeket, az ilyen és ehhez hasonló emlékműsorok alkalmával a srácok komolyan elmélyednek az eredeti zenei anyagban, hogy minél autentikusabb lehessen a múltidézés. Ez különösen igaz lesz a Halásztelki Rockpárbajon. Újdonság lesz az is, hogy a 2008-as ősbemutatóhoz képest egy további dallal bővül a műsor, ez pedig nem más, mint a Burn album egyik rejtett kincse, a Lay Down Stay Down, amely bár elhangozott a fesztiválon, ismeretlen okból az editálás áldozata lett, és nem került fel a hivatalos Deep Purple videóra, illetve később DVD-re. A nóta további érdekessége, hogy a Cry Free lassan 16 éves karrierje során soha nem vitte még színpadra, így tehát dalpremierre is sor kerül 20-án szombaton. Bár ez az este a Deep Purple mk3 felállásáról fog szólni alapvetően, a csapat azért a Gillan-Glover-féle Purple rajongóiról sem fog megfeledkezni.

A California Jam fesztivál számos rekorddal büszkélkedhetett 1974-ben: itt épült fel az addigi legnagyobb hangcucc, és rekordmennyiségű fizetővendég, kb. 250.000 ember volt kíváncsi az illusztris fellépőgárdára. A Deep Purple-ön kívül többek között a Black Sabbath, az Emerson Lake and Palmer és az Eagles is színpadra lépett, a Purple volt az abszolút headliner. A Halásztelki Rockpárbajon is széles választéka lesz a fellépőknek a jazz-rockot képviselő Éles Gábor Triótól a magyar heavy metal egyik legrégebbi harcosaiig, az Ómenig. 250.000 néző biztosan nem gyűlik össze, de az is biztos, hogy senkinek nem kell majd fizetnie, hiszen a fesztivál látogatása hagyományosan ingyenes. Hogy lángba borul-e a színpad, mint 1974-ben, az majd elválik 20-án este... A Cry Free koncertje az eddigiektől eltérően nem a fesztivál végén lesz, hanem 18 órától, hogy ezúttal garantáltan ne csorbuljon a műsor a potenciális csúszások miatt.

A Halásztelki Rockpárbajra érdemes korán érkezni, mert egyrészt 14 órától már kezdődik a zenei program, másrészt pedig a kellemes és barátságos környezet kiválóan alkalmas a piknikezésre. A szervezők minden évben főznek a helyszínen, de a Cry Free kezdeményezésére idén ez a lehetőség kibővül a zenekarok és fesztiválozók körére is. A Gastroblues Fesztiválon debütáló CF zenekari szakács-csapat a Rockpárbajra is kivonul, hogy megismételje azt a gasztronómiai remeket, amivel a főzőversenyen pályázott. A törzsrajongók biztosan számíthatnak egy kis kóstolóra, de aki szeretné alaposan megtömni a hasát, az ne hezitáljon, nyugodtan állítsa fel saját bográcsát, és készítse el saját kedvencét! A szervezők biztosítják a helyet, a felszerelésről mindenkinek magának kell gondoskodnia. Ezzel a kis Cry Free "családi nappal" a zenekar a szervezési anomáliák miatt jövő évre halasztott nyári tábor miatt búslakodó rajongókat és barátokat is szeretné némileg kárpótolni.

Gyertek Halásztelekre és a "halásztelki Kaliforniába" augusztus 20-án!