Hírek

Beszámolók: Cry Free - Ken Hensley, DVD premier, az első unplugged koncert és a Deep Purple History Tour nyugat-európai ága2010. december 20., 01:05

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute
2010. december 31-én Győrben, a Szilveszteri Városi Vigasságok Széchenyi téri műsorát zárja a Cry Free együttes, akik egyúttal nem is akármilyen évet, azon belül nem is akármilyen hónapot zárnak az év utolsó napján.

December első hétvégéjét Ken Hensley társaságában töltötte a zenekar, akivel két estén idézték fel a hetvenes évek legnagyobb Uriah Heep klasszikusait a srácok, egészen megfiatalítva a Pécsett és Pakson egybegyűlt, többnyire az idősebb nemzedékhez tartozó rockrajongókat. A két koncertet a tervek szerint egy próba is megelőzte volna, de az hamar átcsapott vidám sörözős-ismerkedős estbe, ugyanis a veterán rocker öt perc közös muzsikálás után közölte, hogy a Cry Free "elvégezte házi feladatát", és a dalokkal nem lehet semmi probléma. Szerencsére ez az optimizmus nem bizonyult alaptalannak, és az alkalmi "Uriah Deep" projekt -a Mester szavaival -"elsöpörte a közönséget". Az esemény szervezői, a Gastroblues csapat, rögzítette a koncerteket egy későbbi DVD számára, ami akár hivatalos formában is napvilágot láthat, de a zenekar is készített felvételeket, amelyeket hamarosan közzéteszünk itt az oldalon. Addig is ajánljuk figyelmetekbe Rausch Tamás barátunk két fotógalériáját, a próbán és a pécsi koncerten készített fényképekkel. Az angolul értők pedig itt elolvashatják, hogy is élte meg magyarországi hétvégéjét maga Ken Hensley.

December 5-én, vasárnap Hensley mester már hazatért Angliába, de a Cry Free számára még nem ért véget a hétvége. A srácok egy több szempontból is rendhagyó eseményre készültek: az első Cry Free közönségtalálkozóra és az első Cry Free unplugged koncertre, mindez megspékelve a nemrég elkészült "The Deep Purple History" c. új DVD nyilvános levetítésével. A rendezvényre a zenekar barátai és törzsrajongói voltak hivatalosak, így igazán meghitt, családias hangulatban folyt az este, ahol a DPH DVD első -még "meleg" -példányai mind gazdára találtak, a nagy vászonra kivetített és házimozi rendszeren lejátszott film pedig valóságos koncerthangulatot csempészett a Vadvirág hátsó termébe, ahol többen táncra perdültek vagy intenzív headbangelésbe fogtak. A nagyteremben viszont egy igazi koncert-különlegességre került sor. Lee Olivér és Scholtz Attila szórakoztatták a nagyérdeműt "á lá acoustic", mely alkalomból Atka is gitárt ragadott, és Oli is gyakrabban színesítette vokáljaival a dalokat. Mivel a srácok még érthetően a hétvégi Ken Hensley lázban égtek, egy ötletes megoldással egybeszőtték a Purple "Child In Time"-ját és a Heep "July Morning"-ját, ami különösen nagy sikert aratott. Az izgalmas akusztikus kezdeményezésnek valószínűleg lesz még folytatása, a "The Deep Purple History" DVD pedig már megrendelhető innen a honlapról is, és kiváló karácsonyi ajándék a DP rajongó barátok és családtagok számára.

A következő hétvége sem volt kevésbé eseménytelen. A Deep Purple Cover Band több mint 1500 km-t utazott át Nyugat-Európa havas útjain, hogy először az ausztriai Wels városában, majd a németországi Katzwangban adjon koncertet a Deep Purple History Tour második körútján. A tavalyi Cry Free szervezésű magyarországi debütálás után a partnerzenekaron (Purpendicular) volt a sor, és az ír/osztrák együttes tagjai nem vallottak szégyent: hasonló vendéglátásban részesítették a magyar srácokat, mint amilyenben ők részesültek egy évvel korábban. Mindkét bulin nagy sikert aratott a Cry Free, akik egészen más megközelítésben tálalják a Deep Purple muzsikáját, mint külföldi kollégáik, és mindkét klub hosszútávú együttműködést irányzott elő a csapattal. A Highlander le is kötötte őket jövő novemberre. Hamarosan mindkét buliról érkezik fényképes beszámoló.

Közben nagy erőkkel folyik a készülődés a 2011. január 15-i születésnapi bulira is, ahol a Cry Free másfél évtizedes fennállását ünnepli majd méltó módon, de erről részleteket csak jövőre árulunk el. Addig viszont a zenekar és a cryfree.hu nevében Boldog Karácsonyt kívánunk, és mindenkit szeretettel várunk az év utolsó napjára Győrbe, hogy a Deep Purple Cover Band tagjaival együtt búcsúztassuk a 2010-es esztendőt!