Hírek

Dupla jubileum a Club 202-ben: ”Stormbringer 40” + ”Cserháti Pityi 60”2014. szeptember 15., 14:51

Cry Free - Deep Purple's Favourite Tribute
Intenzív hard rock élményt kínál a Wigwam néven legendássá vált és ma is kultikus rock helyszínnek számító Fehérvári úti Club 202, ahol 2014. szeptember 26-án pénteken egy dupla csapással várja az elnyűhetetlen műfaj rajongóit a P. Box együttes és hazánk Deep Purple emlékzenekara, a Cry Free.

Bár a két csapat ebben a sorrendben lép fel, a P. Box nem előzenekarként szerepel a Cry Free műsorát megelőzően, már csak azért sem, mert nem kisebb eseményre készülnek, mint néhai zenésztársuk, a betegség miatt idejekorán eltávozott Cserháti István billentyűs korszakalkotó munkásságának ünneplésére, a muzsikus születésének 60. évfordulóján.

Cserhátit, avagy becenevén Pityit, „magyar Jon Lordként” is gyakran emlegették, mivel a magyar billentyűs példaképének tekintette a Deep Purple emblematikus figuráját, az orgonista Lordot, és megjelenésében is igyekezett követni a nemrég szintén elhunyt mestert. Ezért amikor a klub megkereste a Cry Free-t a közös koncert ötletével, a csapat –akik pedig az „eredeti” Jon Lord zenekaraként turnézva szereztek nemzetközi elismertséget maguknak –örömmel mondtak igent a közös tisztelgés ötletére.

Bár Jon Lord halála óta minden Cry Free koncert egy kicsit Lord emlékkoncert is, a magyar Deep Purple Cover Band ezúttal nem csak barátjára és hősére emlékezik a Club 202 színpadán, hanem egy 1974-es nagylemezre is, amely annak idején egy teljesen megújult billentyűs megközelítéssel készült, és számos egyéb újdonságot is tartogatott. A Stormbringer c. LP a szintén 74-es Burnt követte, és a Cry Free is ebben a sorrendben halad a jubileumi évben, hiszen februárban a Burn albumot ünnepelte a Fehérvári úton, most szeptember 26-án pedig a teljes Stormbringer lemezanyagot viszi színpadra.

A 40. évfordulóját ünneplő Deep Purple album az egyik legnagyobb megosztó a zenekar rajongói körében, mert a hagyományos rock zúzások (Stormbringer és Lady Double Dealer) valamint gyönyörű balladák (The Gypsy és Soldier Of Fortune) mellett megjelent rajta egy teljesen új, a „fekete” zenékből merítő funk-soul-blues vonal is, ami feldühítette a kemény rockereket, de új rajongókat is szerzett a bandának. Így szeptember végén a Cry Free is teljesen új oldaláról mutatkozik be 18 év után, és a gazdagon hangszerelt nagylemez bemutatásához néhány barátja segítségét is kérte. A rengeteg izgalmas Blackmore gitársáv megidézésére Fülöp Bence érkezik Nagy Dénes CF gitáros mellé, a többszólamú vokálok megszólaltatásában pedig Erdei Jázmin énekesnő erősíti majd a fiúkat. De színpadra lép a Cry Free-vel Koroknai Árpád P. Box frontember is, és a Kori-Atka duett igazán izgalmas csemegének ígérkezik mindkét zenekar közönsége számára.

A Stormbringer tribute-tal persze még nem ér véget az este, hiszen nem csak az „ínyenc” DP rajongókhoz kíván szólni a Cry Free. A műsor második felében szépen sorjáznak majd a Purple olyan veretes himnuszai, mint a Child In Time vagy a Highway Star, zárásként pedig egy óriási finálé várható az est összes vendégével.

Helyszín: Club 202, XI. Fehérvári út 202.
Időpont: 2014. szeptember 26.
Program:
19h Kapunyitás
20h P. Box - "Cserháti Pityi 60"
22h Cry Free - "Stormbringer 40"
Belépő: 2000Ft (elővételben: 1500Ft)